Hlavní obsah

Další úder u Hadího ostrova. Ukrajina hlásí zásah ruské válečné lodi

Foto: Profimedia.cz

Na snímku ruská černomořská vlajková loď Moskva, kterou zasáhli Ukrajinci v dubnu.

Reklama

„Loď Admirál Makarov následovala křižník Moskva přesně tam, kam patří,“ hlásí ukrajinský poslanec a místní média. Zdá se, že se ukrajinským silám poblíž Hadího ostrova podařilo zasáhnout další ruskou válečnou loď.

Článek

Ukrajinská média v pátek přišla se zprávou o další zasažené ruské lodi. Výbuch a následný požár údajně zachvátil palubu ruské fregaty projektu 11356P typu Burevestnik, která se nyní nachází poblíž Hadího ostrova.

Nad touto oblastí v Černém moři mají nyní kroužit ruská letadla a z okupovaného Krymu prý vyrazily na pomoc záchranné lodě. Zpočátku nebylo jasné, co požár způsobilo, ani která ze tří fregat, jež jsou součástí Černomořské flotily Ruské federace, byla poškozena. Podle posledních informací ale ukrajinská protilodní střela Neptun zasáhla fregatu Admirál Makarov.

Informace o „úspěšném zasažení nepřátelské lodi“ se objevily ve zprávě Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny a na sociálních sítích už ve čtvrtek večer. Informaci však potvrdil zatím jen ukrajinský poslanec Alexej Gončarenko.

„Fregata Admirál Makarov byla postavena v únoru 2012 v loděnici Jantar v Kaliningradu a uvedena do provozu v září 2015. A v roce 2022, kdy se podílela na vraždění Ukrajinců, se vydala za křižníkem Moskva, a přesně tam patří!“ uvedl na svém Telegramu a dodal poznámku o „trestu boha moře“ (Neptuna, pozn. red.).

O několik dní dříve měla poblíž Hadího ostrova ukrajinská armáda s pomocí bezpilotních letounů Bayraktar zneškodnit dva ruské hlídkové čluny Raptor. Moskva informaci zatím nekomentovala, poznamenala agentura Reuters. Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.

„Dnes za úsvitu byly u Hadího ostrova zničeny dva ruské čluny typu Raptor. Bayraktar funguje,“ oznámil v pondělí ukrajinský velitel Zalužnyj na sociální síti Telegram a připojil video, na kterém je mimo jiné vidět z výšky záběr na plavidlo ve chvíli, kdy ho zasáhne exploze.

Protilodní střela Neptun má dle Ukrajinců na svém kontě potopení dnes již ikonického křižníku Moskva, který býval vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily a podílel se na ruské vojenské agresi na Ukrajině.

Už na začátku invaze nechvalně proslul, když jeho posádka vyzvala obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. Kyjev tvrdí, že křižník zasáhly ukrajinské síly protilodními střelami, podle Moskvy ho před zkázou vážně poškodil požár a výbuch munice.

Reklama

Doporučované