Hlavní obsah

V ulicích Paříže hořelo. Soud podpořil Macronovu důchodovu reformu

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti před pařížskou radnicí zapálili několik jízdních kol.

Reklama

aktualizováno •

Ústavní rada ve Francii potvrdila platnost důchodové reformy, proti které Francouzi hlasitě protestují už od ledna. Před pařížskou radnicí protestovaly davy lidí. Hořela kola i popelnice. A opozice vzkázala: „Boj pokračuje.“

Článek

Francouzská Ústavní rada v pátek schválila klíčové body kontroverzní důchodové reformy, kterou se navzdory hlasitým protestům snaží prosadit francouzský prezident Emmanuel Macron, informovala o tom agentura AFP.

Davy nespokojených Francouzů mezitím opět vyrazily do ulic. Během podvečera se začali demonstranti ve velkém shromažďovat před pařížskou radnicí. V rukou třímali transparenty s hesly „stávka neskončí, dokud nestáhnou reformu“.

Později došlo i na výtržnictví. Protestující zapálili několik kol z půjčovny, které byly před radnicí zaparkovány. Hořely i odpadkové koše a popelnice.

Francouzská policie dříve uvedla, že očekává, že na místo během večera dorazí až 10 tisíc lidí. Vyjádřila také obavy z toho, že demonstrace vyústí v násilné potyčky mezi demonstranty a strážníky, jako se tomu stalo během předchozích měsíců.

Demonstrace proti zvýšení důchodového věku Francií zmítají už od ledna.

+3

Francouzská Ústavní rada, což je je nejvyšší instituce soudní moci ve Francii, v pátek navzdory hlasitému nesouhlasu rozhodla, že kroky vlády, kterými se snaží prosadit důchodovou reformu, jsou v souladu s ústavou.

Podle agentury AFP sice orgán vyškrtl několik opatření, která nepovažuje za zásadní pro podstatu reformy. Se základní myšlenkou, tedy posunutím věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let, ovšem souhlasil.

Ústavní rada zároveň v pátek zamítla žádost o uspořádání referenda o alternativním důchodovém zákoně, kterou podala francouzská opozice. Zákon počítá se zákazem posunu hranice pro odchod do důchodu.

„Boj pokračuje“

„Ústavní rada rozhodla, že reforma je v souladu s naší ústavou,“ uvedla na twitteru francouzská premiérka Élisabeth Borneová a vzkázala, že „dnes večer není nikdo vítězem ani poraženým“.

Rozhodnutí Ústavní rady ovšem okamžitě sklidilo ostrou kritiku z řad francouzské opozice. Zástupci krajní pravice i levice vzkázali, že nic ještě není rozhodnuto a boj pokračuje.

„Rozhodnutí Ústavní rady sice uzavírá institucionální posloupnost, ale politický osud důchodové reformy není zpečetěn,“ uvedla na twitteru lídryně krajní pravice Marine Le Penová. „Lid má vždy poslední slovo, je jeho právem připravit se na změnu moci, která bude výsledkem této zbytečné a nespravedlivé reformy,“ dodala.

Podle vůdce krajní levice Jeana-Luca Melenchona „rozhodnutí Ústavní rady ukazuje, že (orgán, pozn. red.) více dbá na potřeby prezidentské monarchie než na potřeby suverénního lidu“. „Boj pokračuje, musíme shromáždit své síly,“ vzkázal Melenchon.

Reklama

Doporučované