Hlavní obsah

Desetitisíce lidí demonstrovaly v Budapešti proti Orbánovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Proti maďarskému premiérovi vyšly do ulic desetitisíce lidí.

Reklama

„Orbáne, odstup!“ znělo dnes maďarským hlavním městem. Do Budapešti se sjely desetitisíce lidí, aby vládě a jejímu předsedovi ukázaly své obavy o korupci v zemi, ale i o politiku v oblasti školství nebo zdravotnictví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na protivládní demonstraci se dnes v centru Budapešti sešly desítky tisíc lidí. Protestující požadovali odstoupení premiéra Viktora Orbána. Akci svolal právník Péter Magyar, který měl v minulosti blízko k Orbánově vládě a nedávno založil politické hnutí, jehož cílem je postavit se předsedovi vlády. Píše o tom agentura Reuters.

Demonstranti se v nezvykle teplém jarním počasí vydali na pochod k parlamentu. Někteří z nich křičeli „nemáme strach“ a „Orbáne, odstup!“ Mnozí měli na sobě červeno-bílo-zelené národní barvy nebo nesli státní vlajku. Tedy symboly, které si Orbánova strana v posledních dvou desetiletích přisvojila, píše Reuters. „To jsou národní barvy Maďarska, ne vlády,“ řekla Reuters 24letá Lejla. Do Budapešti přijela z města Šoproň na západní hranici země.

Pochod vedl Magyar, který býval manželem Orbánovy bývalé ministryně spravedlnosti Judit Vargové. „Věděli jsme, že existuje korupce, ale on to říká jako člověk zevnitř a potvrdil nám to,“ řekla agentuře zdravotnice Zsuzsanna Szigetiová, která byla celá zahalená do maďarské vlajky. Dodala, že má obavy o školství a o zdravotnictví a obává se korupce. „Věřím, že dojde ke změně,“ uvedla.

Magyar se do širšího povědomí dostal v únoru, kdy pronesl výbušné výroky o vnitřním fungování vlády. Obvinil šéfa Orbánovy kanceláře Antala Rogána, že řídí centralizovanou propagandistickou mašinerii. Zveřejnil také nahrávku rozhovoru se svou bývalou, kde Vargová podrobně popisovala pokus vysokého poradce šéfa Orbánova kabinetu zasahovat do případu úplatkářství. Prokuratura teď její tvrzení vyšetřuje.

Reklama

Doporučované