Hlavní obsah

Do června uzavřeme bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, avizuje Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel o vilniuském summitu Trojmoří.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko po vzoru osmi evropských států chystá bezpečnostní dohodu s Ukrajinou. Podle prezidenta Petra Pavla se dá její podpis očekávat během května nebo června.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje z Litvy/

O tom, že byla dohoda o bezpečnostní spolupráci tématem čtvrtečního jednání s Pavlem, informoval na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prezident Petr Pavel českým médiím ve Vilniusu potvrdil, že teď Praha s Kyjevem dvoustrannou bezpečnostní dohodu připravuje. „Dá se očekávat, že někdy v květnu nebo červnu by ta dohoda mohla být uzavřena,“ uvedl.

Podle Pavla může dokument obsahovat například dohodu na společném výcviku nebo i dalších dodávkách zbraní. „Může to být o dodávkách materiálů, možná i o nemateriální pomoci, jako jsou zpravodajské informace, případně technologie,“ vyjmenoval prezident.

„Prezident Zelenskyj zdůraznil, že potřebují zejména munici ráže 155 mm, a čím více, tím lépe. My jsme identifikovali přibližně 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, což platilo před časem. Teď už je to přes milion,“ uvedl také prezident k české muniční iniciativě. Za tu Zelenskyj na schůzce děkoval.

Bezpečnostní dohoda se může podle Pavla týkat i spolupráce obranného průmyslu, případně přesunu některé výroby na Ukrajinu.

Bilaterální bezpečnostní dohody s Ukrajinou uzavřelo podle Pavla už osm států, mezi nimi Německo, Francie, Dánsko a nejnověji Lotyšsko. První zemí byla Velká Británie. „Dohoda se liší v závislosti na konkrétní zemi,“ dodal prezident.

Například Dánsko se v dohodě s Kyjevem zavázalo poskytovat Kyjevu vojenskou podporu po dobu příštích deseti let.

Foto: KPR/Tomáš Fongus

Vilniuský summit Trojmoří.

Pavel se Zelenským jednali na okraj summitu iniciativy Trojmoří, která sdružuje 13 států na východě Evropské unie. Ve Vilniusu byl Zelenskyj, zástupci Moldavska, Německa i Spojených států.

Neformální organizace si klade za cíl lepší spolupráci v oblasti byznysu a podnikání a propojení infrastruktury.

Jednodenní summit ve čtvrtek večer uzavře večeře hlav států a dalších zástupců.

Reklama

Doporučované