Hlavní obsah

Drama u konce. Děti uvázlé v lanovce se podařilo zachránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry ze severu Pákistánu, kde v lanovce nad hlubokým údolím uvázlo šest dětí a dva dospělí. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Skupina osmi lidí visela celý den v lanovce 275 metrů nad údolím na severu Pákistánu. Záchranářům se nakonec podařilo vyprostit všech šest dětí a dva dospělé. Záchranné práce komplikoval silný vítr i obavy o stabilitu lanovky.

Článek

Šest dětí a dva dospělí uvázli v lanovce zavěšené nad hlubokým údolím nedaleko města Battagram v provincii Chajbar Paštúnchwá na severu Pákistánu. Po téměř 16 hodinách se podařilo všech osm lidí zachránit, uvedlo podle médií pákistánské ministerstvo vnitra.

Záchranná akce byla komplikovaná. „Lanovka uvázla v místě, kde je téměř nemožné pomoci bez vrtulníku,“ citovala agentura AFP pákistánského záchranáře Zulfiqara Khana. Podle BBC záchranáři pod lanovkou rozmístili sítě.

Podívejte se na záběry ze záchrany jednoho z dětí, které uvázly v lanovce:

Záchrana dítěte z lanovky v Pákistánu. Video: AP

Práci helikoptér komplikoval silný vítr i obavy, že vrtule by mohly narušit stabilitu kabiny, která zůstala viset na jednom laně, uvádí agentura Reuters s odkazem na jednoho ze záchranářů. Do akce se podle jejích informací zapojily i speciální jednotky pákistánské armády.

„Vrtulník musí lidi v lanovce vysvobodit z takového úhlu, aby se lanovka nepřevrátila a ostatní děti nespadly,“ vysvětlil pro pákistánskou stanici Geo News jeden ze záchranářů Tipu Sultan.

Děti ve věku od 10 do 16 let podle NDTV lanovkou cestovaly do školy. Uprostřed cesty okolo sedmé ráno místního času (4:00 SELČ) se ale zařízení rozbilo. Lanovka zůstala zavěšená ve výšce okolo 275 metrů nad zemí.

„Proboha, pomozte nám,“ řekl Geo News telefonicky jeden z mužů v kabině. „Visíme ve vzduchu už skoro pět hodin. Situace je tak špatná, že jeden z přítomných už omdlel. Přiletěla helikoptéra, ale zase odletěla, aniž by něco podnikla,“ dodal.

Bilal Fiazi, mluvčí záchranné služby 1122, pro agenturu Reuters uvedl, že později se podařilo k dětem dostat potřebné jídlo a léky.

Lanovky jsou v Pákistánu častým dopravním prostředkem využívaným k propojení odlehlých horských vesnic a měst, píše AFP. Často se ale na jejich stavbě podílí místní komunity bez povolení úřadů.

Jeden z místních učitelů řekl serveru Dawn.com, že lanovku u Battagramu denně využívá k cestě do školy asi 150 lidí. Nemají prý jinou dopravní alternativu.

Reklama

Související témata:

Doporučované