Hlavní obsah

Očekávejte nejtvrdší možnou reakci, vzkázal Kreml po útocích v Moskvě Kyjevu

Bez komentáře: Video ze zásahu obytné budovy v Moskvě dronem.Video: Telegram/Shot, Telegram/Baza, Telegram/Mash

 

Reklama

aktualizováno •

Kyjev se distancoval od dronového útoku v Moskvě, byť z prezidentské kanceláře zaznělo, že takové akce Ukrajina sleduje s potěšením. Ruský prezident Putin obvinil Ukrajinu z terorismu a pohrozil odvetou.

Článek

Bezpilotní letouny zaútočily v úterý ráno na dvě obytné budovy v Moskvě. Nikdo nepřišel o život, zasažené domy hlásí jen lehké poškození, informovala agentura RIA Novosti. „Některé drony byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě,“ uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov.

Rusko, které před více než 15 měsíci napadlo Ukrajinu, v poslední době stále častěji čelí útokům na vlastním území, byť údery hluboko ve vnitrozemí jsou velmi nezvyklé.

Začátkem měsíce Moskva obvinila Kyjev z pokusu o atentát na Vladimira Putina poté, co byly při ranním útoku nad Kremlem sestřeleny dva drony. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrzení Ruska o ukrajinské účasti popřel.

Stejně tak teď ruské ministerstvo obrany označilo ranní útok za terorismus a znovu z něj obvinilo Kyjev. Úřad prohlásil, že ukrajinská armáda při úderu nasadila osm dronů. Pět z nich se údajně ruské armádě podařilo sestřelit, další tři zastavila za pomocí technologie rušení signálu.

K útoku se později vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. V komentáři, který poskytl státem řízené agentuře TASS, Kyjev obvinil z útoku na „civilní cíle“ a zastrašování ruských občanů. A pohrozil odvetou. Obyvatelům Ukrajiny vzkázal, že by měli pochopit, že vedení jejich země tlačí Rusko k odpovědi.

Záběry z Kyjeva pod útokem dronů

Třetí den po sobě, sedmnáctý den během měsíce května. Hlavní město Ukrajiny je znovu cílem ruské agrese. V noci na úterý útočily bezpilotní letouny íránské výroby, město hlásí i ztráty na životech.

Ruské ministerstvo zahraničí následně v prohlášení, se kterým se seznámili novináři agentury Reuters, uvedlo, že si „vyhrazuje právo přijmout nejtvrdší možná opatření v reakci na teroristické útoky kyjevského režimu“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dříve obyvatele Moskvy a Moskevské oblasti ubezpečil, že jim v současné době nehrozí „žádné nebezpečí“. Putin později dodal, že ačkoliv protivzdušná obrana hlavního města v současné době funguje uspokojivě, do budoucna bude posílena.

Ukrajina odpovědnost za útok odmítá

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak odmítl, že by se Ukrajina do útoků zapojila.

„Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?“ odkazoval v ranním ukrajinském zpravodajském pořadu Breakfast Show na údery, které v úterý zasáhly Kyjev. Dodal, že podobné údery v srdci Ruska sleduje Ukrajina s potěšením a očekává jejich nárůst.

K situaci v Moskvě se později vyjádřil také Washington. Řekl, že útoky na cíle uvnitř Ruska nepodporuje a jeho cílem je pouze pomoci Ukrajině získat zpět její vlastní území zabrané ruskými silami. Dodal, že o dění v ruském hlavním městě stále shromažďuje informace.

Kdo přesně drony na Moskvu poslal, není možné ověřit. Podle ukrajinistky Lenky Víchové mohl útoky zinscenovat i samotný Kreml, který se snaží o mobilizaci společnosti podobně, jako to dělal v 90. letech před čečenskou válkou. Ve vysílání ČT24 prohlásila, že stejně tak mohli útok připravit partyzáni nebo domácí odboj v Rusku.

Víchová spíše odmítla, že by šlo o útok řízený Kyjevem. Ukrajina by podle ní nemířila na obytné budovy, ale na legitimní vojenský cíl.

Podle deníku The Guardian se zdá, že přinejmenším jeden z dronů použitých při úterních útocích na Moskvu byl dronem UJ-22 ukrajinské výroby. Jeho dolet činí 800 kilometrů, zatímco ukrajinské hranice jsou od Moskvy vzdálené přibližně 450 km, připomíná.

Podle stanice BBC však dron UJ-22 nezachytil žádný ze záběrů z místa, které pečlivě analyzovala.

Co říká Moskva

Incident mezi prvními potvrdil na telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. „Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách. Na místě jsou všechny záchranné složky. Nikdo nebyl vážně zraněn,“ uvedl podle agentury AFP.

Sobjanin řekl, že někteří obyvatelé byli evakuováni.

Ruská agentura RIA Novosti napsala, že opustit své domovy preventivně muselo několik obyvatel z budovy v ulici Profsojuznaja na jihu metropole.

Podrobněji

Ukrajinská metropole se stala terčem ruských úderů již třetí den v řadě. Trosky dronu způsobily v Kyjevě požár vysokopodlažní obytné budovy, kde zemřel jeden člověk. Bezpilotní letouny zasáhly v úterý ráno i Moskvu.

„Při příletu do Moskvy bylo sestřeleno několik bezpilotních letounů. Prosím obyvatele, aby zachovali klid,“ uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov.

Stanici BBC se později podařilo na základě záběrů potvrdit místa tří dronových útoků v jihozápadní části Moskvy. Bezpilotní letoun zde podle ní naletěl do obytné budovy na okraji Moskvy, do 13. patra výškového obytného dům a do další výškové budovy. Podařilo se jí ověřit také záběry, které ukazují, jak neidentifikovaný dron prolétá nad střechami vesnice na západním okraji Moskvy, kde sídlí bohatí Rusové.

Vzácný útok na ruské hlavní město přišel v době, kdy Kyjev čelil již třetímu náletu během 24 hodin. Ruská invazní vojska ostřelovala - jen během měsíce května - hlavní město Ukrajiny sedmnáctkrát.

V ukrajinské metropoli zemřel v úterý ráno nejméně jeden člověk a tři další byli zraněni, když padající trosky ze zničeného ruského dronu zasáhly obytný dům a způsobily požár, napsala BBC.

Reklama

Doporučované