Hlavní obsah

Dva muže z Hongkongu zatkla policie za držení „pobuřujících“ knih pro děti

Foto: Profimedia.cz

Vrchní inspektor policejního oddělení národní bezpečnosti Li Kwai-wah pózuje s „pobuřujícími“ dětskými knihami.

Reklama

V Hongkongu byli zatčeni dva muži za držení obrázkových knih, které jsou podle úřadů „pobuřující“. Jedná se o poslední z řady kroků, které podtrhují stav občanských svobod ve městě.

Článek

Hongkongská policie pro národní bezpečnost zatkla dva muže ve věku 38 a 50 let poté, co prohledala jejich domy a kanceláře a našla výtisky „pobuřujících publikací“. Ty údajně „podněcovaly k nenávisti nebo pohrdání“ vůči čínské a hongkongské vládě, uvádí se v tiskovém prohlášení policie citovaném v místních médiích.

Dvojice knihy pravděpodobně získala z Velké Británie. Muži, jejichž jména nebyla uvedena, byli propuštěni na kauci, ale v dubnu se musí dostavit na policii, píše server BBC.

Čínské noviny Mingpao uvedly, že se jednalo o několik výtisků ilustrovaných dětských knih ze série Ovčí vesnice (Sheep Village), která zobrazuje obyvatele Hongkongu během protestů z roku 2019 jako ovečky snažící se bránit svoji vesnici před vlky. To je zjevná narážka na čínské úřady na pevnině.

Podle The Times jeden z titulů, Dvanáct hrdinů z Ovčí vesnice, zřejmě odkazuje na neúspěšný pokus 12 protestujících o útěk z Hongkongu v roce 2020. Byli chyceni a souzeni v Číně za nelegální překročení hranic.

Série se stala součástí už dřívějšího soudního řízení v roce 2022, pří kterém bylo pět logopedů uvězněno na 19 měsíců za „spiknutí za účelem vydání, distribuce a vystavení tří knih s pobuřujícím úmyslem“.

O soudním procesu s logopedy:

Policie tehdy varovala rodiče, aby knihy zničili, protože jsou „příliš radikální a vštěpují dětem myšlenky na konfrontaci a odpor vůči vládě“.

Pro odsouzení prokuratura použila trestný čin pobuřování z koloniální éry. Ten úřady nasadily vedle Pekingem zavedeného zákona o národní bezpečnosti, aby potlačily disent.

Zatčení těchto dvou mužů je prvním případem, kdy policie zadržela občany za držení „pobuřující“ knih. Kauza vyvolala všeobecné znepokojení, neboť vysoký policejní úředník pro národní bezpečnost dříve uvedl, že „nevidí problém“ v pouhém držení těchto publikací, píše list The Guardian.

Tentokrát však v tiskovém prohlášení policie stálo, že „držení pobuřujících publikací je závažným trestným činem“, za který hrozí při prvním odsouzení rok odnětí svobody a při dalším odsouzení dva roky.

Policie pro národní bezpečnost již v uplynulém týdnu provedla několik zatčení. Minulou středu byla zatčena třiadvacetiletá žena, která údajně na internetu zveřejňovala zprávy podněcující k nezávislosti Hongkongu. Minulý čtvrtek byla zatčena veteránka bojující za práva pracujících Elizabeth Tangová, která je podezřelá ze „spolčení se zahraničními silami“. Stalo se tak poté, co se vrátila z Británie, aby navštívila svého manžela, opozičního poslance Lee Cheuk-yana, ve vězení.

Zákon o národní bezpečnosti, který Čína zavedla, aby potlačila několik měsíců trvající protivládní protesty z roku 2019, považuje za trestný čin podvracení, terorismus a spolčení se zahraničními silami, ale i satiru. Za vše zmíněné může hrozit až doživotí.

Reklama

Související témata:

Doporučované