Hlavní obsah

Ekologická katastrofa v Ekvádoru. Prasklý ropovod zamořil amazonský prales

Bez komentáře: K úniku surové ropy došlo uplynulý pátek v ekvádorské části Amazonie.Video: AP

 

Reklama

Únik ropy v národním parku ohrožuje faunu a flóru v severovýchodní části Ekvádoru. Nebezpečí hrozí i domorodým komunitám, které jsou závislé na znečištěných vodních zdrojích. Ekvádorská vláda slibuje vyšetřování a pokuty.

Článek

Severovýchodní Ekvádor se potýká s ekologickou katastrofou. Kvůli přerušenému ropovodu vedoucímu amazonským deštným pralesem unikla do krajiny surová ropa. Podle tamních úřadů se dostala i do vodních zdrojů, a představuje tak ohrožení pro komunity původních obyvatel. Pro ně řeky představují zdroj pitné vody a obživy.

Znečištěných je přes 21 tisíc metrů čtverečních areálu národního parku Cayambe-Coca, informovalo v pondělí ekvádorské ministerstvo pro životní prostředí. Úřady také monitorují až 210 km břehů jedné z největších řek v ekvádorské Amazonii, Coca. Stopy ropy zaregistrovalo již 110 indiánských komunit, informuje ekvádorský El Universo.

K úniku ropy došlo v pátek. Intenzivní deště v provincii Napo způsobily sesuvy půdy. Valící se zemina včetně kamení následně porušila část ropovodu soukromé společnosti OCP Ecuador. Běžně jím přitom denně proteče až 450 tisíc barelů surového oleje, informuje španělská verze Deutsche Welle. Společnost OCP oznámila pozastavení průtoku v sobotu. V neděli začala s odklízecími pracemi.

Na místo ekologické katastrofy vyslaly přes sto technologů z ministerstev pro energii a obranu i ekvádorské úřady. OCP podle resortu životního prostředí hrozí pokuta. Apeluje také na správce ropovodu, aby celý incident vyšetřil.

„Opět čelíme znečištění a opět bojujeme proti OCP,“ uvedla pro agenturu Reuters Patricia Vargasová z komunity původních obyvatel Panduyaku z ekvádorské severovýchodní provincie Sucumbios.

Park o rozloze asi 400 tisíc hektarů je domovem rozmanité biodiverzity. Podle ekvádorské organizace Acción Ecológica se na území Amazonie jedná již o pátý incident úniku ropy do krajiny za poslední měsíc, informuje El Universo.

Reklama

Doporučované