Hlavní obsah

Ekologická pohroma: Pobřeží Španělska pokryly miliony plastových kuliček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Vedle kuliček se do moře zřítily i kontejnery s pneumatikami nebo rajčatovou omáčkou. Ilustrační fotografie.

Reklama

Začátkem prosince vypadlo z lodi společnosti Maersk více než tisíc pytlů s plastovými kuličkami, které teď pokrývají španělské pobřeží. Tamní ekologické organizace varují, že jde o ekologickou katastrofu.

Článek

Obce podél pobřeží severního Španělska se obávají ekologické katastrofy. Více než tisíc pytlů s plastovými kuličkami, takzvanými nurdlemi – případně plastovými peletkami –, vypadly 8. prosince z lodi Toconao, kterou provozuje dánská společnost Maersk. Miliony plastových kuliček teď pokryly španělské pobřeží, píše BBC.

Stovky dobrovolníků pracují na jejich odstranění v severozápadní Galicii, poplach byl vyhlášen také na asturském pobřeží. Předpokládá se, že z lodi Toconao spadlo šest kontejnerů asi 80 km západně od portugalského města Viano do Castelo. Jeden z nich obsahoval nejméně 26 tisíc kilogramů plastových pelet, zatímco v ostatních bylo zboží, jako jsou potravinová fólie, pneumatiky nebo rajčatová omáčka.

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Galicie je jedním ze severních regionů Španělska.

Desítky pobřežních obcí od 13. prosince zaznamenávají „bílý příliv“ kuliček, které se postupně vyplavují na břeh. Nejhůře postižené oblasti se nacházejí v okolí galicijského přístavního města Noia. Rybáři jižněji ve Vigu hledají pytle s nurdlemi plovoucí v Atlantiku, ačkoli situaci komplikuje proudění moře. Státní zástupci zahájili vyšetřování a existují obavy, že by se únik mohl brzy rozšířit dále na východ podél severního pobřeží směrem k Baskicku.

Mluvčí společnosti Maersk Rainer Horn ve svém prohlášení uvedl, že přepravní společnost incidentu lituje a bude jej vyšetřovat. Drobné plastové kuličky, které se používají k výrobě běžného zboží, jako jsou plastové lahve, mají průměr menší než pět milimetrů – jejich odstranění tak bude velmi obtížné. Dobrovolníci pročesávali písek a prosévali vodu, aby plastové kuličky našli. Regionální vláda v Galicii obvinila španělskou národní vládu vedenou socialisty, že dva týdny neinformovala místní orgány a neaktivovala plán znečištění moří. Vláda ale trvá na tom, že pobřežní úřady informovala.

Podle úřadů nejsou pelety z PET plastu toxické. I tak ale panují obavy, že situace může ohrozit volně žijící živočichy, životní prostředí a představovat riziko pro rybářský průmysl v oblasti. Skupina Ekologové v akci uvedla, že podá stížnost na dánskou lodní společnost. Nurdle mohou totiž pozřít zvířata, což by následně mohlo vést k výskytu plastů jak v jejich trávicích traktech, tak i u lidí. PET je biologicky nerozložitelný a všechny granule, které se nepodaří odstranit, zůstanou v životním prostředí po staletí.

Reklama

Doporučované