Hlavní obsah

Facebook a Instagram obnoví Trumpovy účty. Ten tvrdí, že už o to nestojí

Foto: Shirley Preston, Shutterstock.com

Facebook bývalému prezidentovi USA Trumpovi účet zakázal v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna roku 2021.

Reklama

Společnost Meta tvrdí, že nebezpečí, které účty Donalda Trumpa představovaly, se výrazně snížilo. Rozhodla se proto bývalému prezidentovi USA účty znovu obnovit. Trump tvrdí, že zákaz byl chybou a návrat na twitter odmítá.

Článek

Společnost Meta v příštích týdnech umožní bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby se vrátil na sociální sítě Facebook a Instagram, které tato firma provozuje. Dnes to uvedl vysoký manažer společnosti Nick Clegg.

Facebook v souvislosti s útoky na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna roku 2021 Trumpovi zakázal účet na neurčito, později opatření zmírnil na nejméně dva roky.

„Dospěli jsme k závěru, že nebezpečí (pro bezpečnost veřejnosti) se dostatečně snížilo,“ uvedl Clegg, šéfy Mety pro globální záležitosti. „V příštích týdnech obnovíme účty pana Trumpa na facebooku a na instagramu. Nicméně uděláme to s novými bezpečnostními pojistkami, abychom zabránili opakovanému porušení pravidel,“ dodal.

„FACEBOOK, který od vyloučení vašeho oblíbeného prezidenta, tedy mě, ztratil na hodnotě miliardy dolarů, zrovna oznámil, že obnovuje můj účet. Taková věc by se úřadujícímu prezidentovi a ani nikomu jinému, kdo si nezaslouží pomstu, nikdy neměla stát,“ cituje Trumpa agentura AP.

Po změně vlastníka vyjádřila ochotu obnovit účet Trumpovi i sociální síť Twitter. Bývalý prezident ale dal najevo, že o návrat na tuto platformu vlastněnou miliardářem Elonem Muskem nestojí. Po vyloučení z mainstreamových sociálních sítí používá Trump jako komunikační nástroj platformu Truth Social, kterou založil poté, co mu byl zablokován účet na twitteru.

Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že případný návrat na facebook a instagram by pro Trumpa znamenal přístup k významným platformám, které by mohl použít pro získávání podpory a peněz před prezidentskými volbami v roce 2024. Trump už před časem oznámil, že se bude ucházet o republikánskou nominaci.

Reklama

Doporučované