Hlavní obsah

Fiala: První munici z české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vláda ČR

Po návštěvě Spojených států odjel premiér Petr Fiala na jednání NATO do Bruselu. Ilustrační fotografie

Reklama

Na středečním jednání v sídle NATO hovořili účastníci o větší a efektivnější pomoci Ukrajině. První munici pořízenou v rámci české iniciativy by napadená země mohla získat již v červnu, informoval český premiér Petr Fiala.

Článek

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

„Ukrajina je v těžké situaci a potřebuje naši podporu více než kdy dříve,“ prohlásil český premiér. Jak doplnila jeho dánská kolegyně Mette Frederiksenová, dodávky munice a protivzdušných systémů Kyjevu jsou nyní nejdůležitějším cílem pro všechny členské státy NATO.

Právě Dánsko a Nizozemsko jsou země, se kterými ČR nejvíce spolupracuje a jedná, pokud jde o českou iniciativu zaměřenou na nákup munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. S premiérem Ruttem a premiérkou Frederiksenovou český předseda vlády jednal i na konci března během summitu EU, kdy rovněž jednali o české muniční iniciativě. Nizozemsko na nákup až 800 000 dělostřeleckých granátů přislíbilo přispět 250 miliony eur (6,3 miliardy korun), Dánsko podle údajů z konce února 100 miliony eur (2,5 miliardy korun).

K projektu se podle českého prezidenta Petra Pavla k úterku připojilo 20 zemí od Kanady přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko či Lucembursko až po Island nebo Slovinsko.

Fiala v úterním projevu v Hudsonském institutu ve Washingtonu řekl, že díky české iniciativě se již podařilo sehnat 500 000 kusů dělostřelecké munice. Na dotaz později upřesnil, že na 180 000 kusů munice už jsou smlouvy, dalších 300 000 kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný v úterý Českému rozhlasu Plus sdělil, že nákup 800 000 kusů vyjde asi na tři miliardy dolarů (71 miliard korun).

Reklama

Doporučované