Hlavní obsah

Finsko se brání přílivu migrantů. Uzavře půlku přechodů na hranici s Ruskem

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Proud uprchlíků ze třetích zemí do Evropy nevysychá. Ilustrační fotografie

Reklama

Finsko uzavře čtyři přechody na hranicích s Ruskem, aby omezilo počty přicházejících žadatelů o azyl z třetích zemí.

Článek

Opatření by mělo začít platit v noci na sobotu a trvat do 18. února, oznámil ve čtvrtek podle agentury Reuters finský premiér Petteri Orpo.

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie.

Finská ministryně vnitra Mari Rantanenová tento týden uvedla, že počet žadatelů o azyl přicházejících na hraniční přechody z Ruska výrazně narostl. Migranti podle finského serveru Yle pocházejí mimo jiné z Iráku, Sýrie, Jemenu a Turecka.

Petteri Orpo v úterý řekl, že Rusko migrantům bez platných dokladů nebrání, aby překročili hranici s Finskem, naopak jim podle něj s dopravou k hranici pomáhá.

Ve středu finský prezident Sauli Niinistö prohlásil, že nárůst počtu migrantů přicházejících na východní hranici země se zdá být ruskou odplatou za finskou obrannou spolupráci se Spojenými státy.

Na finsko-ruské pozemní hranici leží také hraniční přechod Vainikkala, který ale slouží pouze pro vlakovou dopravu. Rantanenová uvedla, že opatření bude zrušeno, až bude příliv žadatelů o azyl bez dokumentů zastaven.

Reklama

Doporučované