Hlavní obsah

Foto: „Běžte domů, Rusové“. Pavel napsal vzkaz na houfnici a raketomet

Foto: Tomáš Fongus

Prezident Petr Pavel na snímku pořízeném během návštěvy tréninkového polygonu v Dněpropetrovské oblasti.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Pavel ukončil v neděli ráno návštěvu Ukrajiny. V sobotu se ve městě Dnipro na východě země setkal s oblastním šéfem Serhijem Lysakem. Navštívil i místo, kde se ukrajinské jednotky připravují před odjezdem na frontu.

Článek

Prezident Petr Pavel navštívil v sobotu tréninkový polygon v Dněpropetrovské oblasti, místo, kde se ukrajinské jednotky připravují před odjezdem na frontu. Informoval o tom prezidentův mediální tým.

Ukrajinští velitelé na místo nechali přistavit armádní techniku, kterou Kyjevu poskytla Česká republika. Prezident Pavel na dva stroje napsal vlastnoručně vzkaz na podporu ukrajinských jednotek. „Go home, Russians. Until it’s too late (v překladu „Běžte domů, Rusové. Dokud nebude pozdě"),“ připsal na samohybnou kanónovou houfnici Dana i raketomet Přemysl.

„Znám ten pocit. Vaše jednotka míří na frontu, chcete jít s nimi, chcete jít příkladem. Jako velitel jsem svým vojákům vždy stál po boku. Dnes už to není moje role. Přijel jsem, abych jim dodal odvahu,“ napsal prezident Pavel na twitteru. „Jsme s vámi. Pomstíte své padlé, získáte zpět svou svobodu. Russia, Go Home!,“ dodal.

Prezident Pavel v sobotu navštívil také nemocnici ve městě Novomoskovsk v Dněpropetrovské oblasti, kde se pozdravil s raněnými vojáky. Jedná se o hlavní zdravotnické středisko pro ošetřování ukrajinských vojáků nasazených na frontě.

Právě zdravotnictví je jednou z oblastí, ve kterých chce Česká republika do budoucna rozvíjet spolupráci s Dněpropetrovskou oblastí. Dále se chce věnovat vztahům mezi českými a místními firmami, ale také třeba mezi univerzitami.

V přiložené fotogalerii se můžete podívat na momentky z prezidentovy ukrajinské cesty:

+33

V Dnipru se byl Pavel podívat u ruin domu, kde zahynuly desítky lidí. „Válku jsem zažil. Doufal jsem, že podobné obrázky už nikdy neuvidím. Realita v Dnipru ale ukazuje, že jsme se z historie nepoučili. Ruská válka proti UA je barbarské vraždění civilistů. Čest památce 46 obětem ruského útoku. Zemřeli uprostřed svátků, doma, kde se cítili v bezpečí,“ napsal prezident na twitteru.

Ve městě Dnipro Pavel také jednal s oblastním šéfem Serhijem Lysakem. „Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhije Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami,“ napsal na twitteru Pavel. Lysak Česku poděkoval za podporu a ocenil jeho humanitární pomoc, píše agentura ČTK.

V pátek Petr Pavel navštívil společně s prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou Borodjanku nebo Buču - místa, jejichž názvy se svět naučil kvůli utrpení, které tu z rukou ruských invazních jednotek prožili ukrajinští občané. Později uctili v Kyjevě památku padlých obránců vlasti. Setkali se také s hlavou státu Volodymyrem Zelenským.

Společně podepsali deklaraci o spolupráci a partnerství. Stojí v ní, že suverénní, svobodná a demokratická Ukrajina je jedním z klíčových faktorů pro zajištění bezpečnosti a stability v Evropě. Detailněji o návštěvě v tomto textu.

Pavel s Čaputovou na Ukrajině

O návštěvě českého prezidenta Petra Pavla a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na Ukrajině podrobněji píšeme zde:

Aktualizovali jsme o další fotografie a informace o programu Petra Pavla.

Reklama

Doporučované