Hlavní obsah

Pavel s Čaputovou museli v Kyjevě do krytu. Rusové útočili

Foto: Twitter@prezidentpavel, Seznam Zprávy

Petr Pavel a Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě.

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel nepochybuje o tom, že ruské útoky na civilní cíle jsou záměrné. Řekl to na návštěvě Borodjanky, města, které se stalo jedním ze symbolů ruských krutostí. Na Ukrajinu se vydal spolu se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Článek

Prezident Petr Pavel v Kyjevě podpořil integraci Ukrajiny do západních organizací. „Členství Ukrajiny v EU a NATO pro nás není otázkou jestli, ale kdy,“ napsal na sociální síti Twitter. U příspěvku zveřejnil fotku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Podle Pavla bude Česko připomínat, že Ukrajina si zaslouží být plnohodnotným členem rodiny demokratických zemí se vším všudy. „Budu prosazovat, aby přístupové rozhovory s EU začaly do konce roku,“ napsal Pavel.

Zelenskyj po boku Pavla vyzval k dodávkám další západní techniky na Ukrajinu. V přípravě na očekávaný protiútok by se zemi hodily například letadla, děla a obrněná technika.

Petr Pavel dorazil do Kyjeva v pátek ráno společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Stalo se tak chvíli poté, co Ukrajina čelila raketovým útokům ruské strany (více zde). Podle informací zpravodaje ČTK se kvůli tomu museli ukrýt v protileteckém krytu, který se nachází v podzemních garážích hotelu.

Pavel s Čaputovou podle ČTK z Kyjeva nejdříve zamířili do Borodjanky, kam dorazili kolem 09:00 místního času (08:00 SELČ). Ve městě, které společně s městy Buča nebo Irpiň patří mezi symboly válečných zločinů, ze kterých Ukrajina obviňuje Rusko, zůstali několik minut. Během nich si prohlédli ruiny domů poničených ruskými raketami a bombardováním. Podívali se také na graffiti umělce Banksyho.

„Z toho počtu útoků na civilní cíle se nedá vyvodit nic jiného, než že je to záměr. Chyba navigace nebo chybné zadání cíle se samozřejmě může někdy stát. Ale při tomto počtu to prostě není chyba, to je jednoznačně plán,“ řekl Pavel podle ČTK v Borodjance na adresu Ruska.

Návštěva Ukrajiny v obrazech

Prezidenti Petr Pavel a Zuzana Čaputová se vydali na předměstí Kyjeva, kde ruští vojáci páchali hrůzné zločiny. Pak se v ukrajinské metropoli setkali s tamním prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Čaputová vyzdvihla, že díky pomoci demokratického světa se z Kyjeva stalo znovu fungující město. „Některé ruiny se postupně proměňují na modulární domy, těm šťastnějším rodinám se vrátili i děti, které jim ukradli okupanti. Tento posun znamená, že naše pomoc má smysl, přibližuje nás k míru a vzdaluje od agresora,“ citovala slovenskou prezidentku agentura TASR.

Z Borodjanky Pavel a Čaputová pokračovali do Buči. Český prezident zdůraznil, že podobnou tragédii už nesmí svět nikdy dopustit. Ruští vojáci tam během loňské okupace brutálně vraždili civilisty, některé oběti byly spoutané, těla dalších nesla stopy po mučení.

Pavel v posledních týdnech několikrát podráždil Ukrajince výroky, že preferuje realistický pohled, co se výsledku války týče.

Například v únoru na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že osvobození některých částí Ukrajiny by mohlo znamenat neúnosné ztráty na životech. A také řekl, že drtivé vítězství Ukrajiny by mohlo způsobit kolaps Ruska, což je nežádoucí pro stabilitu v Evropě. Zhroucené Rusko by se podle Pavla stalo obrovským bezpečnostním rizikem.

Těmito slovy tehdy popudil ukrajinského ministra zahraničních věcí Dmytra Kulebu.

Pavel poté vysvětloval, že nezpochybňoval, že je třeba Ukrajině pomoci všemi dostupnými prostředky až do porážky Ruska. „Jako bývalý voják se ale nechci řídit nadějí nebo vírou. Dávám přednost realistickému pohledu a analýzám založeným na faktech,“ uvedl poté.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Petr Pavel a Zuzana Čaputová ve vlaku na cestě na Ukrajinu.

Podobně hovořil i později během rozhovoru pro vlivný bavorský list Süddeutsche Zeitung. Uvedl, že by si přál vítězství Ukrajiny tak, jak si jej přeje ona sama – v podobě osvobození všech okupovaných částí, zaplacení reparací ze strany Moskvy a potrestání válečných zločinců. Pak však dodal: „Musíme si ale položit otázku, zda je to realistické. Pokud ne, tak z toho vyplývají scénáře, které vždy budou představovat nějaký kompromis.“ (Komentář k těmto výrokům čtěte zde.)

Ve stopách Fialy

Pavel ihned po své inauguraci oznámil, že do 100 dnů navštíví hlavní město Ukrajiny. Tehdy si telefonoval s tamějším prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Diskutovali spolu možnou návštěvu prezidenta Pavla na Ukrajině a dohodli se, že proběhne v dubnu. Tématem byla také podpora Ukrajiny ze strany České republiky na následující měsíce,“ uvedla tehdy mluvčí českého prezidenta.

Prvním českým politikem, který ostřelovanou Ukrajinu navštívil, byl loni v březnu premiér Petr Fiala (ODS). Jeho společná výprava s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a tehdejším slovinským předsedou vlády Janezem Janšou byla první návštěvou světových politiků v zemi. Bylo to v době, kdy byl Kyjev ještě z několika stran obklíčený.

Aktualizace: doplnili jsme informaci agentury ČTK o tom, že se prezidenti museli ukrýt před ruskými nálety

Reklama

Doporučované