Hlavní obsah

FSB zatkla 16letého mladíka, kterého podezírá z útoku na vojenské letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z údajné sabotáže na letecké základně u ruského Čeljabinsku.Video: twitter/DI_Ukraine

 

Reklama

Rusové tvrdí, že mladík jednal na základě instrukcí ukrajinských služeb.

Článek

Ruská tajná služba FSB oznámila dopadení mladého Dagestánce, který se podle ní minulý týden pokusil na základně u Čeljabinsku zapálit taktický bombardér Su-34.

Letadlo se podařilo rychle uhasit, pracovníci FSB podezřelého zadrželi 5. ledna.

Soud vzal 16letého mladíka do vazby. Je obviněn z přípravy diverze či „teroristického útoku“, napsal nezávislý server Meduza.

Ruská tajná služba tvrdí, že se mladík doznal. Jednal prý na základě instrukcí od ukrajinských tajných služeb. V zabaveném „komunikačním zařízení“ byla podle FSB zachycena komunikace s ukrajinskými rozvědčíky, napsala agentura Interfax.

Tvrzení úřadů není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinská vojenská rozvědka se na začátku ledna pochlubila údajně úspěšnou sabotáží provedenou hluboko na ruském území. „V noci na 4. ledna 2024 shořel na ruském letišti Šagol v Čeljabinsku taktický bombardér Su-34,“ uvedla GUR na svém webu.

Na sociálních sítích pak zveřejnila záběry údajného sabotéra, jak na letišti zapaluje část letadla. Záběry nelze nezávisle ověřit. Je na nich sice vidět světlo vypadající jako plameny, ale z videa nevyplývá, že by letadlo shořelo, jak tvrdí rozvědka (více zde).

Ruské úřady uvádějí, že mladík se podílel i na žhářských sabotážích na železniční infrastrukturu v Dagestánu v listopadu a prosinci 2023. Ani tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované