Hlavní obsah

Greta a dalších deset tisíc lidí protestují proti demolici vesnice Lützerath

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová stojí na pódiu před shromážděnými demonstranty, 14. ledna 2023.

Reklama

Německá obec Lützerath se stala v posledních dnech symbolem boje proti změnám klimatu. Proti bourání vesnice, jež má zajistit rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu, v sobotu přišlo demonstrovat asi 10 tisíc lidí.

Článek

Asi 10 tisíc lidí včetně švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové dnes demonstruje u západoněmecké vesnice Lützerath proti její demolici. Informuje o tom rozhlasová a televizní stanice WDR. Lützerath, který se v posledních dnech stal v Německu symbolem boje proti změnám klimatu, je bourán kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu.

Protest začal v obci Keyenberg, která leží zhruba tři kilometry od Lützerathu, ale někteří protestující ho opustili a pokusili se proniknout do vesnice, která je předmětem sporů. Policie, která má v pohotovosti i vodní děla, jim v tom brání. Další aktivisté jsou přímo v hnědouhelném dole.

S vyklízením Lützerathu, v němž bylo původně přes 400 aktivistů, začala policie ve středu a v pátek s ním byla prakticky hotová. Zatímco odpoledne policisté z místa odnášeli lidi z poslední obsazené budovy, začala demolice jednoho ze statků.

Dnes demolice vesnice za neustálého deště pokračuje. Zároveň se policisté z místa snaží dostat posledních pár aktivistů, kteří si vytvořili příbytky ve stromech. Dva se navíc ukryli v tunelu pod zemí.

Před hlavní skupinou aktivistů odpoledne promluvila Thunbergová. „Dokud je uhlí v zemi, není boj prohraný,“ vzkázala jim. „Uhlí je pořád ještě v zemi. A my jsme pořád ještě tady,“ prohlásila.

Aktivisté se snaží zabránit demolici vesnice Lützerath

Kvůli těžbě uhlí má v Německu zaniknout poslední obec. „Zajímavé je, že to schválili i politici ze strany Zelených,“ říká Jan Brož z Hospodářských novin. Klimaaktivisté ale osadu Lützerath brání navzdory zásahu stovek policistů.

V rozhovoru s agenturou DPA předtím dvacetiletá aktivistka kritizovala německé Zelené, kteří jsou součástí celoněmecké vládní koalice a na zemské úrovni stáli i za dohodou, která otevřela cestu ke zbourání Lützerathu a rozšíření dolu vlastněného energetickou společností RWE. „To, že Zelení uzavírají kompromisy s takovými firmami, ukazuje, jaké mají priority,“ uvedla.

Příliš pochopení pro demonstranty nedal v pátek najevo ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck, který je zodpovědný i za otázku klimatických změn. Existuje podle něj řada dobrých důvodů, proč protestovat za větší ochranu klimatu, ale Lützerath má za špatný symbol.

Průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF ale ukázal, že 59 procent Němců si nepřeje další rozšiřování hnědouhelných dolů. Pro je jich 33 procent.

Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Původní obyvatelé se postupně museli vystěhovat, aby RWE mohla rozšířit hnědouhelný důl. Ohrožená obec se záhy stala symbolem německého boje s klimatickou krizí a nastěhovali se do ní aktivisté.

O demolici obce se rozhodlo finálně minulý rok, když se energetická společnost RWE minulý rok dohodla s německou vládou, že výměnou za rozšíření dolu na západě země a prodloužení provozu některých uhelných elektráren firma slíbila, skončí s těžbou uhlí do roku 2030.

Reklama

Doporučované