Hlavní obsah

Haagský soud nařídil Rusku zastavit invazi na Ukrajinu

Foto: ICJ livestream

Záběr z živého vysílání Mezinárodního soudního dvora v Haagu.

Reklama

aktualizováno •

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) vynesl rozhodnutí ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Podle „prozatímního opatření“ musí ruská armáda pozastavit použití vojenské síly na ukrajinském území.

Článek

Soud v Haagu ve středu vyhověl předběžným opatřením, která navrhla Ukrajina kvůli ruské invazi na své území, a nařídil zastavení vojenských aktivit ruské armády. Orgán tím zároveň zamítl žádost Ruska vyřadit případ z haagské agendy, ruští zástupci se nicméně k vyslechnutí rozhodnutí nedostavili a jejich židle zůstaly prázdné.

Pro okamžité pozastavení vojenské operace, kterou Rusko dne 24. února 2022 zahájilo na území Ukrajiny, hlasovalo 13 z 15 soudců. Proti hlasoval ruský soudce Kirill Gevorgjan a čínská soudkyně Süe Chan-čchin.

Stejné skóre pak přineslo také další hlasování, podle jehož výsledku by Ruská federace měla zajistit, aby „jakékoliv vojenské nebo ozbrojené jednotky, které může řídit či podporovat, stejně jako jakékoliv organizace a osoby, které mohou podléhat její kontrole nebo řízení, nepodnikly žádné kroky na podporu vojenských operací“.

Jednomyslně se pak orgán shodl na tom, že by se obě strany měly zdržet jakéhokoliv jednání, které by mohlo spor zhoršit nebo rozšířit, a ztížit tak i jeho vyřešení.

Odborníci jsou ovšem skeptičtí ohledně toho, zda Rusko nařízení vyhoví. Rozhodnutí soudního dvora je pro členské státy OSN nicméně závazné. V případě neuposlechnutí může soud věc přednést před Radu bezpečnosti OSN, tam má však Rusko právo veta.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc ve středu oznámil, že Západ neuspěje v tom, co podle jeho vlastních slov je pokusem o dosažení globální dominance a rozdělení Ruska. „Pokud si Západ myslí, že Rusko ustoupí, nerozumí Rusku,“ citují Putina světová média.

„Ukrajina dosáhla úplného vítězství ve svém případu proti Rusku u Mezinárodního soudního dvora. ICJ nařídil okamžité zastavení invaze. Nařízení je podle mezinárodního práva závazné. Rusko mu musí okamžitě vyhovět. Jeho ignorováním se Rusko ještě více izoluje,“ reagoval již na rozhodnutí soudu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Žádáme povolání Ruska k odpovědnosti za to, že překrucuje pojem genocidy pro ospravedlnění agrese. Žádáme soud, aby okamžitě přikázal Rusku přerušit vojenské operace a stanovil přelíčení na příští týden,“ odůvodnila podání žaloby na konci února ukrajinská hlava státu.

Zelenskyj tehdy odkazoval na údajnou genocidu ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny, kterou Moskva v předchozích dnech odůvodňovala svůj útok na jeho zemi. Haagský soud se ovšem nechal slyšet, že neviděl žádné důkazy, které by kremelské ospravedlnění války podpořily.

Reklama

Doporučované