Hlavní obsah

Ikonický petrolejový mrakodrap v Chartúmu zachvátily plameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Věž ropné společnosti Greater Nile Petroleum Company.

Reklama

Mrakodrap, který dominoval panoramatu hlavního súdánského města Chartúm, se stal terčem bojů mezi armádou a konkurenčními silami. Zatím nejsou hlášeni mrtví ani zranění.

Článek

Těžké boje mezi súdánskou armádou a konkurenčními silami si v neděli vyžádaly značné škody v hlavním městě Chartúm, píše BBC. Videozáznamy přímo z místa ukazují, jak se terčem střetů stala i ikonická věž ropné společnosti Greater Nile Petroleum Company. Tu zachvátily plameny.

„Je to opravdu bolestné,“ uvedla Tagreed Abdinová, architektka budovy, v příspěvku na síti X, dříve známé jako Twitter. Podle ní věž určovala panorama města.

Zatím není jasné, co přesně způsobilo požár kuželovité konstrukce budovy se skleněnou fasádou. Nebyly zaznamenány žádné zprávy o zraněných nebo mrtvých.

Od vypuknutí bojů v dubnu se v Súdánu stále válčí. Chartúm a další města se tak proměnily v dějiště leteckého bombardování a pozemních střetů. Podle OSN bylo ze země nuceno uprchnout už více než milion lidí.

Súdánský souboj generálů

Súdánská armáda zřejmě bombarduje i cíle v hlavním městě, zaměřuje se na odbojné milice. V konfliktu už zemřelo přes sto civilistů. Politický geograf Bohumil Doboš pro Seznam Zprávy říká, že střet byl na spadnutí už delší dobu.

Podle organizace Sudan War Monitor, která poskytuje analýzy konfliktu, v sobotu zaútočily jednotky polovojenských Sil rychlé podpory (RSF) na oblasti kontrolované armádou, včetně kancelářského bloku na ministerstvu spravedlnosti. Několik vládních budov prý začalo hořet. Útoky měly pokračovat právě i v neděli.

Svědci z jižní čtvrti města, kde naopak útočila armáda na državy RSF, popsali agentuře AFP, že krátce po probuzení slyšeli „obrovské rány“. Armáda se nálety snaží oslabit právě stanoviště RSF, která se pokouší dostat hlavní město pod svou kontrolu.

Konflikt si zatím vyžádal přibližně 7500 mrtvých a více než pět milionů vysídlených osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované