Hlavní obsah

„Indie umožnila Rusku obcházet sankce,“ míní Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK, AP

Rusko se snaží obcházet mezinárodní sankce, aby mohlo dál živit svou válečnou kampaň.

Reklama

Indie do Ruska dodává mnoho produktů, část z nich směřuje do ruského obranného průmyslu. Indičtí představitelé doufají, že vzájemný obchod ještě vzroste. Často musejí volit alternativní obchodní trasy.

Článek

Britský list Guardian přišel s informací, že Indie ve velkém do Ruska dováží kůži pro výrobu vojenské obuvi. Nepřímo tím podporuje ruskou válečnou kampaň.

Země mezi sebou dlouhá léta kultivují dobré vztahy. Indický premiér Naréndra Módí odmítl ruskou invazi otevřeně kritizovat a ani se nepřipojil k západním protiruským sankcím.

Naopak, obchod mezi Ruskem a Indií vzrostl o závratných 413 procent. Indie se stala jedním z největších odběratelů levné ruské ropy. Rusko zas v Indii nakupuje výrobky, které už ze Západu nepřichází.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Indii obvinil, že umožnila Rusku využít efektivní způsob, jak obcházet západní sankce. Zároveň nabádá, aby země byla více proaktivní ve snaze ukončit ruskou agresi.

Společnost Homera Tanning potvrdila, že do Ruska exportuje měsíčně kůži a koženou obuv v hodnotě 830 tisíc liber. Největšími příjemci jsou ruské společnosti Donobuv a Vostok, které jsou hlavními dodavateli obuvi pro ruskou armádu.

Poškozují Rusko sankce?

Představitelé Ruska se to snaží bagatelizovat, ale vládní dokumenty, ke kterým se dostala agentura Bloomberg, hovoří jinak. Ekonomika padá a země nezvládne vyrábět klíčové produkty. Problémy čekají i těžbu.

Ředitel společnosti Homera Tanning Tahir Rizwan sdělil listu Guardian, že „ruský trh byl stejný jako čínský nebo evropský, ale po začátku války vzrostla poptávka po speciálním druhu kůže, který se užívá speciálně k výrobě armádní obuvi a obuvi v těžebním průmyslu“.

Dodal, že před válkou byl podíl Ruska na celkovém obchodu firmy kolem 10 procent, nyní je 70 procent.

Podle zvláštní ukrajinské velvyslankyně pro sankce a humanitární pomoc Alexandry Vasylenko Indie společně s dalšími zeměmi brání efektivitě západních sankcí. „Obchodování s Ruskem zmírňuje jeho mezinárodní izolaci a poškozuje snahu Ukrajinců bránit jejich zemi a světovou bezpečnost,“ řekla pro Guardian.

Jak se Rusové vyrovnávají se západními sankcemi

V důsledku sankcí a odchodu západních značek se Rusové musejí spokojit s domácími napodobeninami. Za oblečením častěji vyráží do second handů.

Kůže je jedním z mnoha výrobků, které Indie do Ruska exportuje. Agentura Reuters přišla s informací, že Rusko poslalo Indii seznam více než 500 produktů, které by Rusové potřebovali. Na seznamu byly položky jako součástky pro výrobu a opravu aut, letadel a vlaků.

„Rusko potřebuje téměř všechno pod sluncem,“ sdělil generální ředitel Federace indických exportních organizací Ajay Sahai.

Sahai předpokládá, že obchod s Ruskem se v příštím roce ještě zvýší.

V to stejné doufá indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar. Ten doufá, že se v dohledné době obchod s Ruskem dále zdvojnásobí.

I přes velký objem obchodu nejde o jednoduchou operaci. Několik velkých indických firem odmítlo s Ruskem obchodovat z obavy, že je zasáhnou západní sankce.

Překážky jsou i během platby. Většina indických bank nepřijímá platby z Ruska a ty se často vracejí.

Přímá námořní cesta mezi Indií a Ruskem je aktivní pouze jednou v měsíci. Pro obchod se tedy využívají alternativní cesty. Výrobky putují přes Turecko nebo Írán.

Reklama

Související témata:

Doporučované