Hlavní obsah

Írán oběsil švédsko-íránského politického lídra

Foto: Profimedia.cz

Habíb Šaab na snímku z roku 2022.

Reklama

V Íránu byl v sobotu oběšen švédsko-íránský odpůrce režimu Habíb Šaab, který údajně stál za útokem, při němž v roce 2018 zahynuly desítky lidí.

Článek

Habíb Šaab byl odsouzen k trestu smrti za „zkorumpovanost na zemi“, což je podle přísných íránských islámských zákonů trestný čin, za který hrozí smrt, informuje agentura Reuters.

Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda RFE/RL byl Šaab zakladatelem a bývalým vůdcem separatistického Arabského bojového hnutí za osvobození Ahvázu (ASMLA). Zhruba 14 let žil ve Švédsku, než se v roce 2020 vypravil do Turecka, odkud následně zmizel. O něco později se objevil v íránské státní televizi v souvislosti s obviněním z útoku na vojenskou přehlídku v roce 2018, při němž zemřelo 25 lidí. Teherán tehdy uvedl, že Šaaba zatkly v Turecku jeho bezpečnostní složky a převezly ho do Íránu, uvádí agentura ČTK.

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström reagoval na Šaabovu popravu se „zděšením“ a uvedl, že jeho vláda prosila Írán, aby ji neprováděl. „Trest smrti je nelidský a nezvratný trest a Švédsko spolu s ostatními zeměmi EU jeho uplatňování za všech okolností odsuzuje,“ uvedl.

Mohlo by vás zajímat

ASMLA, která má ozbrojenou odnož, usiluje o vytvoření samostatného státu pro etnické Araby v provincii Chúzestán, jež je bohatá na ropu. Teherán ji považuje za teroristickou skupinu a viní ji z řady útoků na vládní instituce, ropná zařízení a další infrastrukturu. ASMLA podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda sídlí primárně v Nizozemsku a Dánsku, uvádí dále ČTK.

Írán má napjaté vztahy se svými etnickými menšinami, mezi něž patří Arabové, Kurdové, Ázerbájdžánci a Balúčové, a obviňuje je ze spojenectví se sousedními zeměmi.

Arabové a další menšiny si dlouhodobě stěžují, že jsou v Íránu diskriminováni, což Teherán odmítá, dodává Reuters.

Reklama

Doporučované