Hlavní obsah

Island kvůli sopce vyhlásil stav nouze a evakuuje město

Foto: Shutterstock.com

Městečko Grindavík je známé pro geotermální lázně Modrá laguna.

Reklama

Island leží na hranici tektonických desek a se zhruba 30 aktivními sopkami patří mezi vulkanicky nejčinnější místa na světě.

Článek

Přes tři tisíce lidí žijících v městečku Grindavík na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu dostaly pokyn k evakuaci. Podle vědců se pod povrchem k městu blíží velké množství magmatu a není vyloučeno, že se dostane na povrch.

V posledních týdnech oblastí rovněž otřáslo několik tisíc zemětřesení. V posledním zhruba dni dosahovala zemětřesení síly až kolem 5 magnituda.

Poloostrov Reykjanes byl podle BBC do roku 2021 dlouhých 800 let vulkanicky zcela klidný, před dvěma lety ale došlo k erupci sopky Fagradalsfjall. Od té doby v této neobydlené oblasti dochází nejméně k jedné erupci za rok.

Tentokrát by nicméně podle tamních úřadů podzemní tunel s proudícím magmatem mohl dojít až k městu Grindavík, nebo už je dokonce pod ním. Úřady nicméně obyvatele při hlášení výzvy k evakuaci uklidňovaly, že nejde o „nouzovou evakuaci“ a na opuštění města mají lidé dost času.

„Bezprostřední nebezpečí nehrozí, evakuace je především preventivní a hlavním záměrem je zajistit bezpečnost všech obyvatel Grindavíku,“ stálo v prohlášení podle BBC.

Island leží na hranici tektonických desek a se zhruba 30 aktivními sopkami patří mezi vulkanicky nejčinnější místa na světě. Naposledy na ostrově k erupci došlo letos v červenci, když lávu začala chrlit sopka Litli-Hrútur.

Reklama

Související témata:

Doporučované