Hlavní obsah

Izraelští piloti-rezervisté vystoupili proti vládě. Zůstanou na zemi

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka F-15 startuje z vojenské základny v Negevské poušti.

Reklama

K desítkám tisíc protestujících Izraelců se přidali i piloti stíhaček F-15. Ani jim se nelíbí kontroverzní justiční reforma, s níž přišla extremistická vláda Benjamina Netanjahua.

Článek

Sedmatřicet pilotů a navigátorů stíhaček F-15 Thunderbird se ve středu nezúčastní cvičných letů a zůstane na zemi. Svůj čas chtějí členové elitní armádní jednotky místo toho věnovat „dialogu a reflexi s cílem zachovat demokracii a národní jednotu“.

Vojenský mluvčí odmítl jejich dopis komentovat, ale řekl, že vrchní velitel generálporučík Herzi Halevy „si je vědom veřejného diskurzu a rozdělení, ale nedovolí žádné poškození schopnosti izraelských obranných sil plnit svůj nejdůležitější úkol – hájit bezpečnost Izraele“, citovala ho agentura Reuters.

Důstojníci izraelské armády dostali instrukce, aby o celé záležitosti mluvili s mužstvem s tím, že musí být zachována nestrannost armády.

Izraelský právní systém pod palbou

  • Program justiční reformy obsahuje i „doložku o výjimce“. Ta umožní členům parlamentu přehlasovat rozhodnutí nejvyššího soudu.
  • Soudci nyní mohou zrušit zákon, který považují za diskriminační. Nová vláda však míní, že jsou soudy pod vlivem „extrémní levice“.
  • Podle expremiéra Jaira Lapida navržené reformy „ohrožují celý právní systém izraelského státu“.
  • Komentátor listu Haarec Jossi Verter mluví rovnou o „převratu“.
  • Verdikt soudu už nová vláda zvrátila jmenováním vicepremiéra Arje Deriho – za korupci odsouzený ultraortodoxní politik by podle soudu žádné funkce zastávat neměl.

Krajně pravicový ministr financí Becalel Smotrič, který před pár dny vyzýval k vymazání palestinské vesnice Huvára z mapy (později tvrdil, že měl na mysli pouze tamní teroristy), v reakci prohlásil, že „nezodpovědná média hrají o každého rezervistu, jenž udělá nějaké prohlášení“. Zdůraznil, že další desítky a stovky tisíc lidí i nadále slouží v zálohách a chápou, že „neseme odpovědnost za velký zázrak, který je sionistický podnik“.

Premiér Benjamin Netanjahu tweetoval, že „když jsme povolaní do záloh, vždy se objevíme“. I on sám měl ale problémy s chystanou státní návštěvou Itálie. Personál aerolinek El Al ho podle izraelských médií odmítl přepravit, společnost proto musela shánět novou posádku, což se jí podařilo. El Al oznámila, že „nebude podporovat bojkot izraelského premiéra“.

Netanjahuův syn Jair, který je známý svými extremistickými výroky, označil protestující piloty za teroristy. Jeho otec toto prohlášení nijak nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované