Hlavní obsah

Jaký příběh skrývá žlutá kuchyně, která ční z trosek domu v napadeném Dnipru?

Foto: Profimedia.cz

Snímky žluté kuchyně

Reklama

Ze snímků budovy, kterou v sobotu zničila ruská raketa, na první pohled vystupuje torzo jasně žluté kuchyně. Až do útoku ji obývala rodina ukrajinského trenéra. On sám při něm zemřel. Žena a děti byly zrovna na procházce.

Článek

Útulná kuchyně s výrazně žlutými skříňkami byla místem, kde rodina známého ukrajinského trenéra boxu trávila společné chvíle. Teď září ven z trosek devítipatrového domu, který se o víkendu stal terčem ruského útoku.

Ruská raketa v sobotu v Dnipru zasáhla obytný dům, ve kterém žilo na 1700 lidí. Bilance přinesla zdrcující čísla. Střela zničila přes 200 bytů, zabila 44 lidí včetně pěti dětí a zranila 79 lidí včetně 16 dětí.

Jednou z obětí se stal i ukrajinský trenér boxu Mychaljo Korenovsky – majitel ikonické žluté kuchyně, kterou ruský útok obnažil, píše stanice BBC. Jeho žena a děti útok naštěstí přežily. A to jen díky tomu, že krátce před tím vyrazily ven na procházku, tvrdí server Focus.

Žlutá kuchyně, která ční z trosek domu v Dnipru, se mezitím stala jedním ze symbolů ruského útoku na Dnipro, který představuje nejsmrtelnější útok na ukrajinské obyvatelstvo od začátku října. Ilustruje kontrast mezi ukrajinskou snahou vést normální život a všudypřítomnou destrukcí.

„Lidé zde vařili, vedli kuchyňské rozhovory, slavili svátky, smáli se, hádali…,“ okomentovala na facebooku snímky ukrajinská poslankyně Zoja Jarošová. „To jsou rány na těle Ukrajiny. Rány na našich domovech,“ dodala poslankyně, podle které zkáza budovy v Dnipru reprezentuje zkázu její země.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry, které ukazují, jak to v oné žluté kuchyni vypadalo krátce předtím, než se stala terčem ruského útoku. Na svém telegramovém účtu je sdílely i Ukrajinské ozbrojené síly.

Na záběrech má být Korenovského rodina, která právě slaví narozeniny jedné z dcer. Dívenka, které rodiče přináší velký narozeninový dort, se usmívá od ucha k uchu a nakonec sfoukává všechny čtyři svíčky. V pozadí jsou vidět ty samé žluté skříňky, které nyní ční z trosek domu. Stejně jako chňapky na vaření i televize visící na stěně.

I přesto, že domu nyní chybí boční stěna, kuchyň zůstává až děsivě neměnná. Chňapky stále visí na svém místě, mísa plná ovoce stojí na stole, špinavé nádobí stále čeká vedle dřezu, až ho někdo umyje.

„Možná to byl on (Korenovský), kdo koupil jablka, která zůstala stát na stole po zničení budovy, pro svou rodinu,“ uvedla novinářka ruskojazyčného serveru BBC Liza Fokhtová. „Nebo to možná byl on, kdo nechal talíř ve dřezu – na jeho umytí je vždycky čas později,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované