Hlavní obsah

Jeden osvícený strom na město. Drahé energie omezí v Německu vánoční trhy

Foto: Profimedia.cz

Německo letos kvůli drahým cenám energií omezí osvětlení na vánočních trzích.

Reklama

Svařené víno, drobné občerstvení a vánoční atmosféra. Po dvou letech koronavirové pauzy se znovu rozjíždějí vánoční trhy po celé Evropě. Tentokrát ale jejich provoz omezuje energetická krize. Třeba v Německu proto sníží osvětlení.

Článek

Na vánočních trzích v německém Neuwiedu provozuje Herbert Meyer kolotoč a stánek s palačinkami a svařeným vínem. Letos své podnikání kvůli rostoucím cenám energií lehce omezí. Chystá se zbavit několika světelných instalací; místo nich postaví na stolky u stánku desítky luceren.

Žádný velký potenciál z hlediska úspor v tom sice nevidí – elektřina ve stánku se svařeným vínem ho za čtyři týdny stojí zhruba 24 eur (asi 600 Kč, pozn. red.) – jde ale o princip. „Je to sice jen symbolické, ale ukazuje to, že jsme o tom přemýšleli. Že vánoční trhy a úspora energie se nemusí vylučovat,“ vysvětluje pro německou zpravodajskou stanici Tagesschau.

Pan Meyer ale nebude jediným, kdo se k podobným úsporám chystá. Celé trhy v německém Neuwiedu se letos místo světelných řetězů rozsvítí díky lucernám. „Nenecháme lidi ve tmě,“ slibuje vedoucí městského marketingu Petra Neuendorfová.

Foto: Profimedia.cz

Instalace vánoční výzdoby v přístavním městě Hamburk.

Podobná je situace i v jiných městech po celém Německu. První trhy otevírají už tento víkend, dlouho před začátkem adventu. Podle pořadatelů primárně proto, aby kompenzovali koronavirové ztráty z posledních dvou let.

Potemnělé vánoční trhy

Vánoční atmosféra, stánky se svařeným vínem a tradičními klobásami zůstávají neměnné. Na mnoha místech ale trhy otevírají s méně blikajícími světly a dalšími omezeními; tak, aby jejich účet za elektřinu byl co nejmenší.

Omezit vánoční osvětlení v domech, bytech i městech doporučila už na přelomu září a října německá nezisková ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH). Federální ředitel DUH Jürgen Resch v prohlášení pro americký server Business Insider uvedl, že návrh nevznikl pouze na základě energetické krize, ale také z důvodu ochrany klimatu.

„Nevoláme po zrušení vánočních trhů, ty se mohou a měly by se konat i letos. Ke slavnostní náladě ale nepotřebujeme světelné orgie, jako tomu bylo v předchozích letech,“ upřesnil pak v rozhovoru pro server Euronews.

Německé vánoční trhy v minulých letech omezil covid

Prosinec 2021 – Sasko zasáhla pandemie nejsilněji ze spolkových zemí. Zatímco v počtu očkovaných obyvatel je na chvostu, co do nakažených vede. Následkem jsou zmražené vánoční trhy a přísný režim.

Jedním z řešení by podle něj mohlo být snížení vánočního osvětlení tak, aby na každé německé město připadl pouze jeden osvětlený vánoční strom. Samotný sektor soukromého osvětlení totiž v Německu spotřebuje víc než 600 milionů kilowatthodin elektřiny ročně; to je stejné množství, jako spotřebuje středně velké město se 400 tisíci obyvateli za rok.

Města jako Bamberk, Řezno nebo bavorská metropole Mnichov plánují trhy v běžném režimu. Elektřinu ale ušetří použitím LED světelných řetězů a kratší dobou svícení. „Už roky šetříme elektřinu, kde se dá,“ říká v rozhovoru pro Tagesschau provozovatel vánočního trhu v Ludwigshafenu Thomas Herzberger, který letos přepnul tamější autodrom na LED osvětlení. „Budu uvažovat, které z aut opravdu potřebuje zapnout,“ doplňuje.

Místo ledních bruslí budou kolečkové

Jednou z největších atrakcí vánočních trhů jsou kromě slavnostního osvětlení také zimní kluziště. Právě ta ale mají velkou spotřebu energie. Třeba v Bielefeldu nebo Wormsu se proto bez ledových ploch zcela obejdou. Naopak v Bad Neuenahr spoléhají provozovatelé na kolečkové brusle namísto těch ledních.

Jiné německé oblasti se pak rozhodly trhy úplně zrušit: třeba Daun v okrese Vulkaneifeil. „Vyzývat obyvatele k úspoře energií a zároveň schvalovat vícedenní akci s vysokými energetickými nároky, to nejde dohromady,“ vysvětlil organizátor trhů Rüdiger Herres. Město vánoční osvětlení rozsvítí alespoň o adventních víkendech.

Omezují se i města

Sváteční výzdoba se za běžných okolností dotýká i městských center. Také ta ale letos významně potemní. Zatímco loni v Brémách svítilo takzvané zimní osvětlení od konce října do konce února, letos začne až 20. listopadu a skončí nejpozději k poslednímu lednu. Svítit pak bude pouze šest hodin denně. „Hledáme rovnováhu mezi sváteční atmosférou a úsporou energie,“ myslí si předseda brémské městské iniciativy Jens Risted.

Trhy se v minulých dvou letech často rušily

Listopad 2021 – Bavorsko zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Nejzasaženější okresy čeká lockdown, neočkovaní nebudou smět třeba do kadeřnictví. „Nová omezení by měla zatím platit do 15. prosince,“ oznámil premiér spolkové země Markus Söder.

Výrazně se pak omezil i Düsseldorf. Místo tradičních patnácti hodin rozsvěcí lampy a světla na pouhých pět hodin denně.

Obecně platí, že vánočních hvězd, imitací sněhových vloček i umělých rampouchů bude letos méně a budou svítit kratší dobu než před energetickou krizí.

Zhasne celá Evropa

Energetickou krizi kvůli válce na Ukrajině navíc pociťuje celá Evropa. Podobná opatření zavedou kromě Německa třeba taky Portugalsko, Dánsko nebo Rakousko.

Jak napsala agentura Bloomberg, očekává se, že Rakousko letos odloží rozsvícení světel na známých vánočních trzích ve Vídni. Portugalská vláda zase oznámila, že vánoční osvětlení by mělo být zapnuto pouze mezi 6. prosincem a 6. lednem; vždy jen od šesti hodin večer do půlnoci. Starosta španělského Alicante pak přednesl návrh, aby všechny obce ve Valencii letos zhasly dvacet procent vánočního osvětlení.

V Dánsku se očekává, že doba, po kterou svítí veřejné vánoční osvětlení v hlavním městě Kodani, se kvůli energetické krizi zkrátí o šedesát procent. Na Kypru pak tato světla vyřadí z provozu na čtyři až šest týdnů.

Na vině je omezení dodávek z Ruska

Energetická krize, se kterou se Evropa v současné chvíli potýká, je důsledkem omezení ruských dodávek plynu do Evropy v odvetě za západní sankce uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu.

Evropské vlády, banky a další podniky jsou tak nuceny zavádět opatření, která jim pomohou na energiích ušetřit; právě třeba i o Vánocích.

Reklama

Doporučované