Hlavní obsah

Jeden z nejkrvavějších masakrů v Etiopii má ještě víc obětí, než se myslelo

Foto: Profimedia.cz

Členové jedné z etiopských milic. Ilustrační snímek.

Reklama

Útok na etiopské Amhary z předminulé soboty nepřežilo 338 lidí. Oznámila to ve čtvrtek etiopská vláda, a zvýšila tak původní bilanci masakru o více než 100 mrtvých.

Článek

Agentura AP označuje útok ve státě Oromie za jednu z nejkrvavějších událostí v Etiopii. Jeho pachatelé nejsou jasní.

V neděli hned po útoku svědci uváděli, že jsou na místě těla 230 mrtvých. Mluvčí etiopského premiéra ve čtvrtek řekla, že do dneška bylo identifikováno 338 obětí útoku.

Oromie je domovem nejpočetnějšího etiopského etnika Oromů a mnoho let je dějištěm nepokojů motivovaných jejich údajným přehlížením ze strany federální vlády.

Akce se připisovala povstalecké skupině Oromská osvobozenecká armáda (OLA), ale ta odpovědnost odmítla. Podle ní vina padá na federální armádu a provládní milice.

Mluvčí OLA řekl, že se příslušníci provládních jednotek stahovali před ofenzivou Oromské osvobozenecké armády a uprchli do místa jménem Tole. Zaútočili tam na místní obyvatele a zničili jejich majetek v odplatě za údajnou podporu OLA. Bojovníci OLA se podle mluvčího nedostali ani do oblasti, kde se útok odehrál.

Mezietnické střety, jež zachvátily několik oblastí druhé nejlidnatější země Afriky, jsou způsobeny většinou historickými křivdami a politickým napětím, uvádí AP. Amharové jsou v regionech jako Oromie terčem útoků opakovaně.

Oromská osvobozenecká armáda loni uzavřela spojenectví s Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontou (TPLF), která proti etiopské armádě bojuje od roku 2020. Tento konflikt si vyžádal tisíce lidských životů a miliony lidí vyhnal z domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované