Hlavní obsah

Rusko se po dlouhé době pokouší dobýt ukrajinské město

Foto: Profimedia.cz

Barikády v ulicích ukrajinského Bachmutu.

Reklama

Ruské síly se v posledních dnech probojovaly k městu Bachmut v Doněcké oblasti. Není jasné, jestli se bojuje už přímo ve městě, oblast okolo Bachmutu je nicméně podle BBC „jediným místem, kde Rusko postupuje“.

Článek

Město Bachmut týdny čelí neutuchajícímu ostřelování ruské artilerie. Většina z původních asi 70 000 obyvatel už utekla a ve městě z civilistů zůstávají většinou starší lidé. Žijí tam bez tekoucí vody a elektřiny a únava v kombinaci s obavami z blížících se ruských vojsk nutí mnohé z nich k evakuaci na poslední chvíli. Tak popisuje poslední dny ve městě přímo z místa reportér BBC Jonathan Beale.

Přiblížení ruských sil nicméně už včera potvrdilo mimo jiné britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o vývoji války.

Proruské síly, v nichž jsou hojně zastoupení žoldáci z Vagnerovy skupiny, podle Londýna zřejmě obsadily vesnice jižně od města a Bachmut chtějí dobýt, aby si otevřely cestu k útokům na Kramatorsk a Slovjansk, tedy hlavní populační centrum Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti.

Ze stejných důvodů se pokus o dobytí Bachmutu očekával už na začátku léta, když Rusko obsadilo nedaleký Severodoněck a Lysyčansk. BBC k tomu dodává, že v té době by zisk města pro Rusko byl podstatně cennější než dnes. Rusko totiž v té době mělo města Kramatorsk a Slovjansk na dostřel artilerie, což teď, po ústupech vynucených ukrajinskou protiofenzivou, neplatí.

Jaká je aktuální situace na frontě?

Invazní jednotky v Luhanské oblasti kladou tisíce „dračích zubů“ a hloubí dlouhé kilometry příkopů a zákopů. Na jihu zase horečně staví nové mosty.

Aktuální situace ve městě není známá. Neví se ani, jestli už začal boj o město, nebo jak blízko už ruské síly jsou.

Novináři podle reportéra BBC k frontové linii nesmí. Rozhovor mu poskytl mluvčí Východního seskupení ozbrojených sil Ukrajiny, podle kterého velení pochybuje, že Rusové mají dost personálu a techniky na obsazení města. Z města podle BBC v době psaní v sobotu ráno vydané reportáže nadále odjížděly evakuační autobusy.

Podle britského ministerstva obrany je ruský postup na Donbasu „velmi pomalý“, což je patrné mimo jiné i z toho, že se o ofenzivě mluví už téměř měsíc.

BBC dokonce pokus o dobytí Bachmutu popisuje spíš jako „zoufalý pokus o změnu narativu této války“ než o snahu vytvořit si zázemí se skutečným očekáváním významnějšího a okamžitého postupu na západ.

Reklama

Doporučované