Hlavní obsah

Hurikán Hilary má první oběť. Míří směrem na Kalifornii

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolníci a členové hasičského sboru Long Beach plní pytle s pískem na pláži Belmont Shore v Kalifornii. Připravují se na úder bouře.

Reklama

aktualizováno •

Hurikán Hilary zrychlil a zasáhl mexické pobřeží poloostrova Baja California. Obyvatelé Kalifornie se potýkají s vydatným deštěm a silnými proudy vody v ulicích.

Článek

Mexiko a Kalifornie v neděli čekali příchod hurikánu Hilary. Ačkoliv bouře již zeslábla na hurikán první kategorie, ve Spojených státech očekávají ničivé dopady. V Mexiku platí varování před hurikánem od Punta Abreojos po Cabo San Quintin, což je zhruba 300 mil dlouhý úsek podél západního pobřeží poloostrova Baja California.

Ještě než plně zasáhla mexickou pevninu, obyvatelé měst již hlásili záplavy. S rychlostí 119 km/h dorazila na pobřeží Mexika v 11 hodin dopoledne místního času. Na sociální síti X, bývalém Twitteru, kolují záběry vody, která ulicemi protéká silou divoké řeky. Nejméně jeden člověk v Mexiku již zemřel při pokusu přejet proud vody v autě, informuje americká CNN. V autě byla jeho rodina, která přežila.

„Očekávají se bleskové záplavy měst, lokálně katastrofální, zejména v severních částech poloostrova,“ uvedlo v sobotu večer Národní středisko pro hurikány s tím, že očekávají úhrn srážek tři až šest centimetrů.

Nicméně se předpokládá, že Hilary bude s postupem na sever slábnout a do Kalifornie by se měla dostat v neděli odpoledne místního času. Šlo by o první tropickou bouři ve státě za posledních 84 let, píše BBC. Obyvatelé se ale připravují na její příchod už nyní.

Meteorologové předpokládají, že jádro Hilary dorazí do Kalifornie během pár hodin. Části národního parku Údolí smrti, který patří mezi jedno z nejsušších míst ve Spojených státech, jsou v důsledku vydatného deště zaplaveny už nyní.

Nancy Wardová, ředitelka Úřadu pro mimořádné události kalifornského guvernéra, uvedla, že Hilary by mohla být jednou z nejhorších bouří, které stát zasáhly za více než deset let. „Nenechte se mýlit. Jedná se o velmi, velmi nebezpečnou a významnou bouři,“ řekla na sobotní tiskové konferenci.

„Úřady v Los Angeles pracují na tom, aby dostali lidi bez domova do přístřešků. Máme desítky tisíc lidí, kteří jsou bez domova. Pracujeme s našimi krajskými partnery, abychom dostali lidi do azylových domů, kde máme k dispozici spousty azylových lůžek,“ řekla starostka Karen Bassová. Speciální pozornost věnují lidem, kteří žijí ve stanech podél koryt řeky. Stanice CNN uvádí, že v Kalifornii žije přibližně 170 tisíc lidí bez domova.

V celé Kalifornii, včetně měst Long Beach a Palm Springs, lidé rozmisťují pytle s pískem. „Povodně, kde lidé ztratí nějaký majetek, jsou jedna věc, ale ty, kde lidé zemřou, jsou věc druhá. A obávám se, že by tentokrát mohli lidé zemřít,“ svěřila se obyvatelka Long Beach Eugenie Adlerová agentuře Reuters.

Všechny státní pláže v okresech Orange a San Diego jsou podle kalifornských státních parků dočasně uzavřeny kvůli potenciálnímu dopadu bouře Hilary. Podle výstrahy kalifornského ministerstva parků a rekreace byly kvůli obavám ze záplav uzavřeny také některé vnitrozemské parky. Podle webu FlightAware bylo dnes zrušeno 37 % letů ze San Diega, což odpovídá celkem 119 letům. Zároveň bylo zrušeno 41 % letů, tedy celkem 130, které měly dorazit na letiště v neděli.

Reklama

Doporučované