Hlavní obsah

Jihokorejský exprezident se vzdal psů, které dostal od Kim Čong-una

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z jihokorejské prezidentské kanceláře z roku 2018 si tehdejší prezident Mun Če-in a první dáma Kim Čong-sook hrají se štěňaty, která se narodila dvěma psům darovaným ze Severní Koreje.

Reklama

Bývalý jihokorejský exprezident se vzdal dvou psů, které dostal darem od severokorejského vůdce Kim Čong-una po jejich summitu v roce 2018. Důvodem je spor o financování jejich péče se současným vůdcem Jižní Koreje.

Článek

Před čtyřmi lety daroval severokorejský vůdce Kim Čong-un tehdejšímu jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi po jejich summitu dva bílé lovecké psy. Ti se nyní stali předmětem politického sporu v Jižní Koreji. Bývalý prezident země totiž prohlásil, že se jich vzdává kvůli zjevnému nedostatku právní a finanční podpory v péči o zvířata ze strany svého nástupce Jun Sok-jola.

Psi severokorejského národního plemene, které je nazváno podle okresu Pungsan, kde byli poprvé vyšlechtěni, vychovává Mun již od jejich předání Jižní Koreji. Po skončení svého mandátu v květnu si je vzal spolu s jedním jejich štěnětem do své osobní rezidence.

Psi jsou ze zákona klasifikováni jako státní majetek, který patří prezidentskému archivu. Munova kancelář ovšem uvedla, že po konzultacích s archivem a ministerstvem vnitra byl bývalý prezident pověřen jejich opatrovnictvím. Tento krok umožnila březnová změna zákona, díky které je možné spravovat prezidentské dary mimo prezidentský archiv, pokud se jedná o zvířata nebo rostliny, upozornila agentura AP.

Kdo zaplatí granule?

V pondělí Munova kancelář v prohlášení uvedla, že psy předává prezidentskému archivu. Obvinila Juna, že zablokoval diskusi, která měla poskytnout právní základ pro to, aby si je bývalý prezident mohl ponechat.

„Prezidentský úřad má podle všeho negativní postoj ke svěření psů bývalému prezidentovi Munovi. Takový krok musí být založen na dobré vůli obou stran,“ napsala kancelář na Facebooku s tím, že o svěření psů do péče exprezidenta nebude už dál usilovat. Dodala, že vyústění případu je smutné, protože Mun si ke psům vytvořil vztah.

Raketové testy v KLDR se týkají i Jižní Koreje

Severokorejské raketové testy, které zemi zakazují rezoluce OSN, jsou v poslední době velmi časté.

Jun v pondělním prohlášení své kanceláře popřel, že by bránil exprezidentovi v péči o psy a uvedl, že probíhají diskuse mezi příslušnými úřady. „Bylo to výhradně rozhodnutí bývalého prezidenta Muna vrátit psy Pungsan do prezidentského archivu, místo aby vyčkal na legislativní změnu, která by zajistila dotace,“ uvedla Junova kancelář.

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že vláda jedná s Munem o poskytování měsíčních dotací v celkové výši 2,5 milionu wonů (asi 43 tisíc korun) pro zvířata.

Roztržka mezi politiky ohledně psů vyvolala na internetu kritiku. Uživatelé si stěžovali, že se se zvířaty zachází pouze jako s majetkem a někteří nabízeli, že si mazlíčky sami vezmou, podotkla AP.

Zákonodárce vládnoucí strany Kweon Seong-dong kritizoval kroky bývalého prezidenta. „Vzdává se snad psů proto, že už nemá nárok na úhradu nákladů na stravu a péči ze státních peněz?“ napsal na Facebooku.

Psi představovali symbol tání vztahů mezi Jižní a Severní Koreou již v minulosti. V roce 2000 daroval Kim Čong-il dvě pungsanská štěňata – pojmenovaná Uri a Duri – Kim Te-džungovi. Jihokorejský vůdce mu oplatil laskavost dvěma psy plemene Jindo, kteří dostali jména Mír a Sjednocení.

Mun se ve svém jediném prezidentském funkčním období zaměřil na zlepšení vztahů s KLDR. V roce 2018 se třikrát setkal s Kimem a usilovně se snažil přimluvit za uspořádání Kimovy schůzky s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. K té později došlo, na druhém setkání Kima s Trumpem ovšem Spojené státy odmítly požadavky KLDR na výrazné zmírnění sankcí výměnou za demontáž stárnoucího jaderného zařízení a vztahy obou zemí se zhoršily, připomněla AP.

Severní Korea letos vypálila desítky raket, aby zesílila tlak na Spojené státy a jejich regionální spojence.

Reklama

Související témata:

Doporučované