Hlavní obsah

K Mezinárodní vesmírné stanici míří nová posádka. Ve vesmíru bude půl roku

Foto: Artsiom P, Shutterstock.com

ISS. Ilustrační fotografie.

Reklama

K Mezinárodní vesmírné stanici čtveřice astronautů zamířila v pondělí v ranních hodinách. Členy posádky jsou tři Američané a jeden Rus.

Článek

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí brzy ráno SEČ z mysu Canaveral na Floridě odstartovala vesmírná loď Crew-8 se třemi americkými astronauty a jedním ruským kosmonautem na palubě. Informuje o tom agentura Reuters.

Čtyřčlennou posádku, jejíž start byl několikrát odložen, k ISS dopraví raketa Falcon 9 a modul Crew Dragon americké společnosti SpaceX. Astronauti posádky Crew-8 na ISS stráví šest měsíců. Vystřídají předchozí misi Crew-7, jejíž členové se na Zemi vrátí týden po příletu svých kolegů.

Posádce velí Matthew Dominick, 42letý astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na ISS s ním směřují také 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, který let pilotuje, a 53letá astronautka Jeanette Eppsová. Čtvrtým členem posádky je 41letý ruský kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním letem do vesmíru v jejich kariéře.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let. Koncem loňského prosince ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že se s NASA dohodla na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Reklama

Doporučované