Hlavní obsah

Katalánský expremiér na útěku oznámil, že bude znovu kandidovat

Foto: Shutterstock.com

Katalánský lídr Carles Puigdemont ve svém belgickém azylu.

Reklama

V polovině května se budou konat katalánské regionální volby. V těch se bude znovu ucházet o místo bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který se nyní schovává před španělskými zákony v zahraničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont dnes večer oznámil, že bude kandidovat v katalánských regionálních volbách v polovině května. Chce se vrátit do čela tohoto regionu a usilovat o jeho odtržení od Španělska.

Puigdemont je od roku 2017 na útěku před španělskou justicí, která ho chce stíhat v souvislosti se snahami vyhlásit nezávislost Katalánska. Možnost pro návrat do Španělska, aniž by skončil ve vazbě, mu však otevírá zákon o amnestii, který nedávno schválili španělští poslanci, uvedl tisk.

„Rozhodl jsem se kandidovat v příštích volbách do katalánského parlamentu,“ řekl dnes Puigdemont ve městě Elne na jihu Francie, které má historické vazby na Katalánsko. Podle něj se ve volbách bude rozhodovat o tom, zda Katalánsko dostane nefungující autonomii, nebo se stane nezávislou zemí.

Puigdemont před svými příznivci a novináři řekl, že se chce vrátit do čela Katalánska. „Chceme dokončit práci,“ prohlásil s odkazem na své snahy dosáhnout nezávislosti regionu.

Puigdemontova vláda zorganizovala v říjnu roku 2017 referendum o odtržení od Španělska a pak nechala vyhlásit nezávislost Katalánska. Z pohledu španělských úřadů se jednalo o nelegální kroky, za které část vedení regionu šla do vězení. Puigdemont před justicí utekl na konci října roku 2017 do Belgie.

Puigdemont, který je europoslancem, také oznámil, že se o křeslo v Evropském parlamentu nebude v červnových volbách znovu ucházet. Mandát europoslance pro něj znamenal imunitu, díky které mohl cestovat po unijních zemích s výjimkou Španělska, kde mu hrozí zatčení.

Reklama

Doporučované