Hlavní obsah

KLDR použila nový typ rakety. Usnadní jaderný úder, tvrdí odborníci

Severokorejský lídr Kim Čong-un se svou dcerou při testu mezikontinentální balistické rakety na tuhý pohon, 13. dubna 2022. Snímek zveřejnila severokorejská státní tisková agentura KCNA. Video: AP

 

Reklama

KLDR ve čtvrtek otestovala mezikontinentální balistickou raketu na tuhé palivo. Většina balistických střel v zemi zatím používá kapalné palivo, odstartovat raketu s tímto typem pohonu je ale náročnější.

Článek

Severní Korea tvrdí, že odpálila mezikontinentální balistickou raketu na tuhé palivo. Užívání takového typu střely, který dosud KLDR nepředvedla, by jí podle analytiků mohlo umožnit rychlejší a snadnější jaderné údery dlouhého doletu, napsala stanice CNN.

Novou raketu nazvanou Hwasong-18 odpálil Pchjongjang ve čtvrtek krátce po sedmé hodině ráno. Než dopadla východně od Korejského poloostrova, vyvolala napětí i v sousedním Japonsku, informovala agentura AP.

Tamní vláda krátce poté totiž vydala varování, že raketa může dopadnout poblíž ostrova Hokkaidó, a vyzvala zdejší obyvatele, aby se okamžitě schovali. Podobné doporučení zaznělo také pro obyvatele Tokia. Obě výstrahy později japonské úřady odvolaly a střela dopadla do vod východně od Korejského poloostrova.

Jihokorejská armáda uvedla, že raketa odpálená z blízkosti severokorejské metropole Pchjongjangu uletěla asi tisíc kilometrů, než dopadla do Japonského moře.

Na odpálení dohlížel na místě severokorejský vůdce Kim Čong-un, který Hwasong-18 označil za „nejsilnější zbraň svých jaderných sil, která posílí schopnost protiútoku tváří v tvář vnějším hrozbám vyvolaným vojenskými aktivitami Spojených států a jejich regionálních spojenců“, napsala severokorejská tisková agentura KCNA.

Kim slíbil, že v rozšiřování jaderného arzenálu bude pokračovat, aby „neustále vyvolával ve svých soupeřích krajní znepokojení a hrůzu“ a přiměl je litovat svých špatných rozhodnutí.

KLDR na vojenské přehlídce poslala světu varování

Severní Korea má za sebou široce očekávanou noční vojenskou přehlídku. Odborníci se shodují, že ukázala víc mezikontinentálních balistických střel než kdy předtím a že pravděpodobně vyvíjí raketu na tuhá paliva.

Test rakety na tuhý pohon se dal očekávat, shodují se experti

Severní Korea se dlouhodobě snaží pracovat na výrobě většího množství raket na tuhé palivo, které se snáze skladují i přepravují. Navíc je lze odpálit téměř bez varování nebo času na přípravu, vysvětlila agentura Reuters.

„Myslím, že to ukazuje technologický pokrok, ale neoznačil bych to za zásadní zlom,“ řekl pro CNN Ankit Panda, odborník na jadernou politiku z organizace Carnegie Endowment for International Peace.

„KLDR sice již testovala rakety krátkého doletu na tuhé palivo, netestovala ale rakety dlouhého doletu tohoto typu,“ podotkl pro Reuters Bruce Bennett, bezpečnostní analytik společnosti RAND Corporation.

Jeffrey Lewis, analytik z Centra Jamese Martina pro studium zbraní hromadného ničení, na twitteru napsal, že test rakety na tuhé palivo „není překvapením“.

„Severní Korea se vždy chystala jít stejnou technickou cestou jako USA, Rusko, Francie, Čína, Izrael a Indie. Vzhledem k tomu, že Severní Korea testuje raketové motory na tuhé palivo již několik let, bylo (alespoň mně) jasné, že od roku 2020 mohl takový test přijít kdykoli,“ napsal.

Dostat raketu na tuhý pohon mezi svůj arzenál se severokorejský vůdce snaží roky. Podobně tak mluví o ponorkách s jaderným pohonem, hypersonické střele nebo špionážním satelitu. Těmito zbraněmi chce Kim Čong-un podle svých slov čelit „americkým vojenským hrozbám“.

Před těmi varoval i před několika dny, když vyzval zemi k přípravě na provedení jaderných útoků k odvrácení války. Spojené státy poslední ze série raketových testů, který je podle stanice CNN za letošní rok již dvanáctý, odsoudily. Současně ale KLDR pobídly k obnovení rozhovorů.

„Pro diplomacii se dveře nezavřely, Pchjongjang ale musí okamžitě ukončit své destabilizační akce a místo toho si zvolit diplomatickou cestu,“ uvedla Adrienne Watsonová z americké Národní bezpečnostní rady. Severní Korea kritizovala nedávná vojenská cvičení amerických a jihokorejských jednotek a označila je za „eskalaci napětí“, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Doporučované