Hlavní obsah

Klíčový bod ruské obrany. Proč se Ukrajinci snaží dobýt město v Záporoží

Foto: Facebook/GeneralStaff.ua

Ukrajinská armáda se v posledních dnech snaží prolomit ruské obranné linie ve směru na město Tokmak. Ilustrační snímek.

Reklama

Ve městě Tokmak se křižují důležité silniční a železniční tahy jihovýchodní Ukrajiny. Pokud ho Ukrajinci ovládnou, usnadní se jim postup k Azovskému moři.

Článek

Jedním z míst, na která ukrajinské síly v posledních dnech obzvlášť soustředí své útoky, je Tokmak, který leží v Ruskem obsazené centrální části Záporožské oblasti. Představitel ruské okupační správy Vladimir Rogov ve čtvrtek večer psal už o čtvrté vlně ukrajinských útoků. Dříve označil Tokmak za „jedno z klíčových míst“ ruské obrany v Záporoží.

Proč se ukrajinské velení zaměřilo právě na dobytí města s asi 30 tisíci obyvateli, o kterém se dosud příliš nemluvilo?

Odpověď se nabízí při pohledu do mapy. Tokmak leží na důležité dopravní křižovatce. Především se zde sbíhají silniční tahy do větších okupovaných měst na jihu Záporožské oblasti, Melitopolu a Berďansku. Zároveň přes město vede železniční dráha spojující Luhansk a poloostrov Krym, tedy Ruskem obsazené regiony na jihu a východě Ukrajiny.

Pokud ukrajinská armáda Tokmak obsadí, bude mít dobrou výchozí pozici k útoku směrem k Azovskému moři. Získáním přístupu k pobřeží by rozdělila souvislý pás, který od minulého roku ovládá Rusko.

Fronta se v současnosti nachází mezi Tokmakem a severněji položeným městem Orichiv. Ruské síly právě v této oblasti vybudovaly jednu z nejhustších sítí opevnění, když se v minulých měsících připravovaly na spuštění ukrajinské protiofenzivy.

Foto: Repro: Google Maps/Brady Africk, Seznam Zprávy

Mapa ruského opevnění v Záporožské oblasti, kterou na základě satelitních snímků a informací z volně dostupných zdrojů vypracoval americký analytik Brady Africk.

Ve čtvrtek ráno byla ruská obrana podle Rogova zakopaná na dosavadních pozicích. Ozbrojené síly Ukrajiny se v noci pokoušely o průlom, i když ne tak násilně jako den předtím.

Velitel ruských sil v Záporožské oblasti Alexandr Romančuk ve čtvrtek řekl, že ukrajinské plány na útok předem odhalila vojenská rozvědka a letecký průzkum. „Nepřítel nedokázal dosáhnout překvapení při plnění svého úkolu,“ poznamenal generál.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinská armáda se v noci na 8. června pokusila prolomit ruskou obranu až 1500 lidmi a 150 obrněnými vozidly, ofenzivu však zastavil „preventivní úder dělostřelectva, letectva a protitankové zbraně“.

Ukrajinská strana útoky příliš nekomentuje. Podle čtvrtečního vyjádření ukrajinského starosty Melitopolu Ivana Fedorova, který ale ve městě momentálně nežije, mířily ukrajinské rakety na automobilový dopravní podnik nebo na železniční stanici obsazené nepřítelem.

Foto: Institute for the Study of War/Vladimir Rogov/Seznam Zprávy

Mapa ukrajinského útoku v Záporožské oblasti. Červená vyznačuje území pod ruskou kontrolou, šrafovaná a oranžová sporná území a světle modrá znamená místa, kde jsou aktivní ukrajinští partyzáni.

Reklama

Doporučované