Hlavní obsah

Král Karel III. vzdal v projevu hold své matce. Zmínil i Harryho a Meghan

Foto: Profimedia.cz

Záběr z prvního projevu nového britského krále Karla III.

Reklama

aktualizováno •

Král Karel III. pronesl svou první řeč k britskému národu. Vyzdvihl v něm oddanost své „drahé maminky“ a slíbil, že i on bude Británii „po celý zbývající čas, který mu Bůh dopřeje“, neochvějně sloužit.

Článek

„Královna Alžběta II. byla velkou inspirací, její skon nás všechny naplnil zármutkem. Stejně jako ona ale slibuji, že budu oddaně a doživotně sloužit vlasti,“ řekl dnes nový král Karel III. ve svém prvním projevu k britské veřejnosti po nástupu na trůn. Předtočenou řeč odvysílaly britské televize.

„Dnes k vám mluvím s hlubokým zármutkem,“ začal svůj emotivní proslov, v němž uctil památku Alžběty II. jako královny i jako matky.

„Po celý svůj život bylo Její Veličenstvo královna, moje milovaná matka, inspirací a příkladem pro mě i celou mou rodinu. Jsme jí zavázáni tím nejsrdečnějším dluhem, jaký může rodina ke své matce cítit. Za její lásku, náklonnost, vedení, porozumění a příklad,“ pokračoval král. „Mé drahé mamince, která se vydává na svou poslední velkou pouť za mým drahým zesnulým tatínkem, chci říct jen toto: ‚Děkuji ti,‘“ dodal.

Obdivoval také oddanost, s jakou jeho matka sloužila britskému lidu. Připomněl, že v den svých jednadvacátých narozenin slíbila, že svůj život, jakkoliv bude dlouhý, zasvětí službě svému lidu.

„To bylo víc než slib: byl to hluboký osobní závazek, který určoval celý její život. Obětovala se pro povinnost,“ nechal se slyšet Karel III. Vyzdvihl také královninu schopnost ctít tradici a zároveň „nebojácně přijímat pokrok“.

Prohlédněte si snímky ze života nového krále Karla III.

Nový britský král Karel III. se na trůn připravoval nejdéle ze všech následníků v historii. Je také vůbec nejstarším monarchou, který se kdy chopil vlády nad Ostrovy.

Prohlásil, že slib celoživotní služby, který britskému lidu dala jeho matka Alžběta II., obnovuje a „po celý zbývající čas, který mu Bůh dopřeje“, bude Británii i on oddaně sloužit.

„A ať už žijete kdekoli ve Spojeném království nebo na jakémkoli území Commonwealthu, ať už jste jakéhokoli původu nebo vyznání, budu se vám snažit sloužit s loajalitou, úctou a láskou, tak jako jsem činil po celý svůj život,“ dodal král s tím, že přitom spoléhá na podporu své milované manželky Camilly.

V projevu král také oznámil, že svému nejstaršímu synovi Williamovi udělí titul prince z Walesu. Zmínil také svého druhorozeného syna Harryho a jeho manželku Meghan. „Chci vyjádřit lásku i Harrymu a Meghan, kteří budují své životy v zámoří,“ dodal.

Z Balmoralu do Londýna

Karel III. v pátek odpoledne dorazil do Londýna poprvé od chvíle, kdy se stal britským králem. Noc ze čtvrtka na pátek strávil na skotském zámku Balmoral, kde ve čtvrtek poklidně zemřela jeho matka, královna Alžběta II.

Letoun s Karlem a jeho chotí Camillou odpoledne přistál na vojenském letišti Northolt asi 20 kilometrů severozápadně od britské metropole. Královský pár nastoupil do oficiálního královského automobilu a zamířil do Buckinghamského paláce, kde se mezitím shromáždily davy lidí, aby uctily památku zesnulé královny.

Králi Karlovi III. se zde dostalo vřelého přijetí. Když vozidlo, které krále a jeho choť přivezlo z letiště, zastavilo před palácem, dav dvojici hlasitě vítal, ozýval se potlesk i britská hymna se slovy „Bůh ochraňuj krále“.

Karel III. se s truchlícími přivítal, desítkám z nich potřásl rukou a poděkoval za jejich podporu. Jeho manželka Camilla, která se stala královnou chotí, přihlížela zpovzdálí. Následně oba zamířili k branám paláce, aby si prohlédli stovky květin, které sem lidé na počest královny nepřestávají nosit.

Dvojice následně prošla branami Buckinghamského paláce a královská standarta, která signalizuje přítomnost Jeho Veličenstva, byla vztyčena k nebi.

Podle královského zpravodaje stanice BBC by právě chvíle před palácem, kdy se zdravil s občany, mohla naznačit, jakým způsobem bude Karel III. vystupovat coby panovník Spojeného království.

Před svým projevem k národu se král Karel III. setkal s britskou premiérkou Liz Trussovou, která do úřadu nastoupila teprve v úterý, kdy ji ještě jmenovala Alžběta II. Trussová dříve ve Westminsteru, kde poslanci vzdávali hold zesnulé královně, označila Alžbětu II. za „jednu z největších vůdkyň, jakou svět kdy poznal“.

+11

Reklama

Doporučované