Hlavní obsah

Skandál na korunovaci. Partner premiéra si utahoval z Karla III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Irský prezident Michael D. Higgins na korunovaci krále Karla III.

Reklama

Poprvé v historii se britské korunovace zúčastnila i irská delegace. Cesta vnímaná jako přelom ve vztazích mezi Dublinem a Londýnem ale vyústila ve skandál, když partner premiéra zveřejňoval z ceremonie posměšné příspěvky.

Článek

Když irská delegace přijela na korunovaci krále Karla III., mluvilo se o důležitém milníku ve vztazích mezi Londýnem a Dublinem. Představitelé Irska v čele s prezidentem Michaelem D. Higginsem se totiž postarali o precedens – jejich předchůdci se minulým korunovačním slavnostem vyhýbali.

Ne všichni členové delegace nicméně nadšení z ceremonie sdíleli. Partner irského předsedy vlády Lea Varadkara Matt Barrett během cesty slavnostní kolonou i přímo z  Westminsterského opatství zveřejňoval v soukromé skupině na sociální síti Instagram řadu pohrdavých komentářů o královské rodině.

„Sakra, myslím, že jsem byl omylem korunován anglickým králem,“ napsal Matt Barrett z auta předsedy vlády, když se 6. května blížili k opatství. Příspěvky, o nichž v sobotu informoval deník Irish Times, uvedly irskou vládu do rozpaků a Varadkar kvůli nim čelí diplomatickému skandálu.

Barrett, jehož v soukromé skupině sledovalo několik set lidí, navzdory pravidlům pro hosty korunovace nechal svůj telefon zapnutý a v průběhu ceremonie sdílel fotografie z místa, popsal britský deník The Guardian.

Zveřejnil například snímek krále Karla III. s korunou, kterou přirovnal k moudrému klobouku z knih o Harrym Potterovi. „Upřímně jsem tak trochu čekal, že bude křičet ‚Nebelvír‘,“ napsal Barrett.

Snímky z korunovace

Prohlédněte si ty nejzajímavější fotografie z korunovace krále Karla III.

Vtipkoval také o volbě slov v průvodci liturgií, která popisovala korunovaci královny Camilly. Dělal si legraci i z oficiálního titulu jednoho z duchovních.

Varadkar si o celé věci se svým partnerem promluvil. Podle listu Irish Mirror označil komentáře za „neuctivé“ a ujistil, že se situace „už nebude opakovat“. Premiér ale zároveň zdůraznil, že šlo o soukromé zprávy, které se nikdy neměly dostat na veřejnost.

Podkopání snah o zlepšení vztahů

Britská média označila Barrettovo chování za „trapné“ a „velice urážlivé“. Nejde o první takový diplomatický skandál, který irský předseda vlády zažívá. Už v březnu vyvolal Varadkar poprask vtipkováním o aféře někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona s tehdejší stážistkou Bílého domu Monikou Lewinskou.

„Podivné chování od někoho, kdo byl na korunovaci jako host osoby zastupující Irsko při této významné státní příležitosti a jehož přítomnost je vnímána jako symbolické gesto označující zlepšení vztahů tohoto státu s Británií,“ poznamenala Miriam Lordová, sloupkařka listu The Irish Times.

Barrettovo chování podle ní podkopalo snahu aplikovat „postbrexitový balzám“ na diplomatické vztahy.

Paul Costelloe, irský návrhář s vazbami na královskou rodinu, řekl irskému listu Sunday Independent, že tyto komentáře jsou pro Británii urážlivé. „Můžete říct, že je to zábavné, ale je to prostě hrozné. Matthew to zřejmě považoval za skvělý vtip.“

Costelloe vyzval Barretta, aby se omluvil. „Britové nyní mají nabito, aby mohli říct, že Irové nevědí, jak se za takových okolností chovat,“ poznamenal.

Reklama

Doporučované