Hlavní obsah

Žena, která strhla pozornost skoro jako král. Fyzičkou i zjevem

Foto: Profimedia.cz

Státní meč o hmotnosti 3,5 kilogramu třímala Penny Mordauntová při korunovaci ve svislé poloze celých 51 minut.

Reklama

„Nominaci“ na olympiádu i utužení pověsti rivalky premiéra Rishiho Sunaka si svým výkonem i oděvem na korunovaci vysloužila členka kabinetu Penny Mordauntová. Během obřadu třímala dvojici důležitých mečů.

Článek

Jako Pippa Middletonová před 12 lety „ukradla“ pozornost na svatbě své sestry Catherine s princem Williamem, uřízla si Penny Mordauntová pořádný kus zájmu na sobotní korunovaci krále Karla III. Důkazem budiž nejen četné článkybritských médiích, ale i příspěvky na sociálních sítích. Její jméno nějakou dobu trendovalo na twitteru.

Není divu. Členka kabinetu Rishiho Sunaka, lídryně Dolní sněmovny a předsedkyně Královské rady (Privy Council) byla na mnoha snímcích pořízených během klíčových okamžiků ceremoniálu ve Westminsterském opatství v blízkosti krále.

Meč držela skoro hodinu

Byl to důsledek povinnosti, která jí náležela z titulu posledně jmenované funkce. Královská rada je sbor poradců britského panovníka. Kdysi mocná instituce ale erodovala s tím, jak ztrácel vliv monarcha, a tak jí i její předsedkyni dnes náleží spíš jen formální úlohy. Jednou z nich je přinést ceremoniální Státní meč do opatství v králově procesí a držet ho během většiny obřadu.

Není to tak jednoduchý úkol, jak se může zdát. Lord předseda Královské rady musí meč po většinu času třímat rukama v pravém úhlu k tělu – čepel musí směřovat nahoru. Jak vypočítal deník Telegraph, meč symbolizující královu moc je 121 centimetrů dlouhý a váží 3,5 kilogramu. Důkazem náročnosti této povinnosti byly i třesoucí se ruce Mordauntové během korunovace.

Bývalá ministryně obrany se na tento výkon náležitě připravovala. Využila při tom svých zkušeností z výcviku u Královského námořnictva. „Ponesu Státní meč, což je ten nejtěžší meč, a tak jsem v rámci přípravy dělala kliky,“ vyprávěla ještě před korunovací v podcastu Red Box deníku The Times.

Snímky z korunovace

Prohlédněte si ty nejzajímavější fotografie z korunovace krále Karla III.

„Cvičili jsme s několika replikami, které byly zvážené. Je to pro mě velká čest,“ dodala. Zároveň ale přiznala, že cítí „obrovskou tíhu zodpovědnosti“.

Mordauntová se stala historicky první ženou, jíž se této cti na korunovaci britského krále dostalo. Už v září si připsala obdobné prvenství, když vedla zasedání Nástupnické rady, jež formálně uznala nástup Karla III. na trůn.

Těžký Státní meč Mordauntová držela celých 51 minut, spočítal deník Independent. Později při ceremonii ho vyměnila za Meč obětování s drahokamy a předala ho do rukou krále. Tento druhý meč symbolizuje královskou moc, schopnost panovníka rozhodovat mezi dobrem a zlem, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Meč obětování je osázený diamanty, rubíny a smaragdy.

Kromě úctyhodného výkonu, díky kterému ji někteří dokonce v žertu nominovali na olympiádu, ale Mordauntová upoutala i stylovým oblečením. Podle Telegraphu se lišilo od černozlatého oděvu, který zvolil markýz ze Salisbury při korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953.

Model v šedozelené barvě ušitý na zakázku londýnskou značkou Safiyaa odkazoval na volební obvod Mordauntové, píše list. Zlatou výšivku na plášti a čelence pak vytvořil vyšívací dům Hand and Lock s 250 let dlouhou historií, který tradičně pracuje pro královskou rodinu.

Politička předtím v rozhovorech říkala, že chtěla, aby její oděv byl moderní, ale zároveň odkazoval na minulost.

Pomsta Liz Trussové

Slova chvály si konzervativní politička vysloužila i od opozičních poslanců, což pravicově orientovaný Telegraph glosoval slovy, že „nikdy v historii twitteru se člen toryů nedočkal takové univerzální pochvaly“.

„Nosička meče ovládla show,“ napsala labouristka Emily Thornberryová. „Penny je mocnější než meč,“ žertoval další labouristický poslanec Chris Bryant.

„Už nikomu nedovolte říct, že nikdy neříkám nic pozitivního o toryích… Žasnu nad silou rukou a ramen Penny Mordauntové,“ nechal se slyšet někdejší poradce pro politickou komunikaci považovaný za otce úspěchu Tonyho Blaira Alastair Campbell. Někteří lidé ji přirovnávali k „princezně válečnici“.

Další vtipálci naráželi na skutečnost, že jmenováním do pozice předsedkyně Královské rady se někdejší premiérka Liz Trussová tak trochu snažila odklidit jednu ze svých vážných konkurentek z loňské letní volby šéfa Konzervativní strany. Post si Mordauntová udržela i v Sunakově vládě.

„Liz Trussová jmenovala Penny Mordauntovou předsedkyní Královské rady, aby ji držela mimo záři reflektorů. Ta strávila většinu dne držením obrovského meče před zraky milionů, takže tohle se povedlo,“ poznamenal královský komentátor Charlie Proctor.

„Penny Mordauntová už ten meč teď drží delší dobu, než byla Liz Trussová premiérkou,“ glosoval dění v opatství jeden z uživatelů twitteru. Odkazoval tak na rekordně krátkou podzimní vládu bývalé premiérky, kterou těsně před smrtí jmenovala Alžběta II.

Trussová přirozeně korunovaci byla přítomna. „Její věčná přítomnost na událostech, jako je tato, po boku Johna Majora, Tonyho Blaira a Gordona Browna bude po zbytek jejího života připomínkou, že se stala nejkratší dobu sloužící premiérkou v britské historii,“ poznamenal k tomu deník Guardian.

Telegraph dokonce napsal, že korunovace udělala z Mordauntové „nejnebezpečnější rivalku“ premiéra Sunaka. Deník si povšiml pohybu sázkových kurzů – kancelář Ladbrokes snížila kurz na to, že politička nahradí současného premiéra z 8:1 na 13:2. Před Mordauntovou už tak je pouze ministryně pro podnikání a obchod Kemi Badenochová s kurzem 7:2.

Mordauntová se po celém humbuku okolo své role během korunovace vyjádřila skromně. „Bylo mi ctí být součástí korunovace spolu s tisíci dalšími, kteří se ujali své role. Je mi jasné, že naše ozbrojené síly, policisté a další pochodovali nebo stáli hodiny, ať už během obřadu, nebo aby nás udrželi v bezpečí. Moje role byla ve srovnání s tím mnohem jednodušší,“ napsala členka britského kabinetu.

Reklama

Doporučované