Hlavní obsah

Kultovní hongkongská restaurace se potopila v Čínském moři

Foto: Profimedia.cz

Plovoucí restaurace Jumbo opouští břehy Hongkongu.

Reklama

Plovoucí restaurace Jumbo se potopila. Stalo se tak kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám u Paracelských ostrovů. Extravagantní objekt připomínající čínský císařský palác, patřil k největším turistickým magnetům Hongkongu.

Článek

Kultovní hongkongská plovoucí restaurace Jumbo se potopila v Jihočínském moři necelý týden poté, co byla odvlečena od města. Informovala o tom dnes její mateřská společnost, kterou citovala agentura AP.

Restaurace se v sobotu dostala do nepříznivých povětrnostních podmínek, když proplouvala kolem Paracelských ostrovů. Dovnitř vnikla voda a plavidlo se začalo naklánět. Nikdo nebyl zraněn, ale snahy o záchranu lodi selhaly a v neděli se potopila.

„Na místě neštěstí dosahuje voda hloubky 1000 metrů, a proto je extrémně těžké provádět záchranné práce,“ uvedla společnost v prohlášení. Dodala, že ji tato nehoda nesmírně rozesmutnila.

Extravagantní plovoucí restaurace Jumbo, podobající se čínskému císařskému paláci, patřila k největším turistickým magnetům Hongkongu. Od roku 1976 přijala více než 30 milionů hostů, kteří se k jejím branám dostávali přívozem. Uvnitř téměř 80 metrů dlouhé, třípatrové restaurace, kotvící v hongkongském přístavu Aberdeen, v jednu chvíli mohlo být na 2300 návštěvníků, mezi něž se v průběhu let zařadili například britská královna Alžběta II. či americký herec Tom Cruise.

V roce 2020 byl ale podnik nucen zavřít kvůli pandemii covidu-19 a veškerý personál byl propuštěn. Mateřská společnost Aberdeen Restaurant Enterprises sdělila, že se restaurace stala finanční zátěží, protože na její údržbu byly dál vynakládány miliony hongkongských dolarů.

Od hongkongských břehů ji minulé úterý odtáhly vlečné čluny. Společnost uvedla, že má v plánu ji převézt na místo, kde bude moci kotvit s nižšími náklady, a kde bude možné provést údržbu. Před odplutím plavidlo důkladně prohlédli námořní inženýři a společnost získala všechna potřebná povolení. Nyní čeká na podrobnosti nehody od firmy, která měla na starosti odvlečení lodi.

Reklama

Související témata:

Doporučované