Hlavní obsah

Kyjev vyšetřuje obvinění, že Rusko střílí na vzdávající se vojáky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinská prokuratura začala vyšetřovat incident, při kterém ruské síly měly zastřelit vzdávající se ukrajinské vojáky. V případě potvrzení by šlo o válečný zločin. Ruské ministerstvo obrany nepodalo žádný komentář.

Článek

Ukrajinské úřady v neděli zahájily vyšetřování obvinění, že ruské síly zabily vzdávající se ukrajinské vojáky. Celé vyšetřování spustily zrnité záběry na sociálních sítích, na nichž jsou dva uniformovaní muži zastřeleni zblízka poté, co vyšli ze zákopu, píše agentura Associated Press.

Na videu je vidět, jak vojáci, z nichž jeden má ruce vzhůru, vycházejí ven se zbraní v ruce a lehají si na zem, načež se zdá, že skupina ruských vojáků zahajuje palbu. Pravost videa ani okolnosti, za nichž bylo natočeno, nebylo možné bezprostředně ověřit a nebylo jasné, kdy k incidentu došlo.

Ukrajinská generální prokuratura v neděli zahájila trestní vyšetřování několik hodin poté, co tisková kancelář ukrajinské armády v internetovém prohlášení uvedla, že záběry jsou pravé. „Na videu je vidět, jak skupina v ruských uniformách z bezprostřední blízkosti střílí na dva neozbrojené vojáky v ukrajinských uniformách, kteří se vzdávají,“ uvedla prokuratura v nedělní zprávě na síti Telegram.

Ruské ministerstvo obrany na e-mailovou žádost o komentář bezprostředně nereagovalo. Do nedělního večera nebylo k videu vydáno žádné veřejné prohlášení ruské vlády ani armády.

Reklama

Doporučované