Hlavní obsah

Lavrov se o invazi dozvěděl na poslední chvíli, píše britský list

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Sergej Lavrov u dlouhého jednacího stolu v Kremlu, snímek z 14. února 2022.

Reklama

O ruské invazi na Ukrajinu do poslední chvíle nevěděl ani tamní ministr zahraničí. Píše to britský deník The Financial Times, který rekonstruoval události 24. února 2022.

Článek

Šéfa ruské diplomacie měl podle nejmenovaných zdrojů, na které se list The Financial Times (FT) odkazuje, informovat o invazi noční telefonát Vladimira Putina jen několik málo hodin před jejím začátkem.

Deník FT to píše v textu o událostech, které v Kremlu zahájení totální války proti Ukrajině předcházely. Noviny se odkazují na šest zdrojů z Putinova okolí, kterým slíbily zachování anonymity.

Zaskočený ministr

Zdroje deníku tvrdí, že Lavrova zahájení invaze zaskočilo. Putin se sice jen pár dní před tím ptal své bezpečnostní rady při „trýznivě nepříjemném“ online zasedání na názory na uznání donbaských „republik“, plány na frontální útok prý ale neodhalil.

To, že Lavrov o válce nevěděl, není podle FT neobvyklé - Putin se totiž se zahraničněpolitickými kroky svěřuje jen hrstce lidí.

Rozzlobený Lukašenko

Zavírání polských hranic pro nákladní dopravu vzbudilo podrážděnou reakci běloruského diktátora. Vztahy zemí se dál zhoršují.

I to, že se nakonec ruský ministr dozvěděl o invazi pár hodin předem, mu na rozdíl od mnoha lidí z vedení Kremlu poskytlo informační náskok. Většina se totiž o útoku dozvěděla až z Putinova brzkého ranního projevu. Ihned po něm po čtvrté ráno následovaly raketové útoky a start pozemní invaze.

List FT popisuje i schůzku desítek oligarchů v Kremlu, na které se už po zahájení invaze obávali západních sankcí a ztrát svých finančních impérií.

Lavrov, který v té době v Kremlu měl paralelní schůzku, údajně oligarchům řekl, že „Putin má jen tři poradce: Ivana Hrozného, Petra Velikého a Kateřinu Velikou“.

Britské noviny v obsáhlém textu také popisují, jak se ruský prezident přepočítal a nikdo z jeho okolí nemá odvahu mu to sdělit. Sám si ovšem uvědomuje, že válka nejde podle plánu.

Původně Putin počítal s tím, že se jeho armáda zmocní Kyjeva během několika dní a bleskové operace.

Reklama

Doporučované