Hlavní obsah

„Legendární fotka.“ Pilot si ve vzduchu pořídil selfie s čínským balonem

Foto: Profimedia.cz

Ze snímku pořízeného 4. února se podle Pentagonu už stala legenda.

Reklama

Pohyb čínského balonu nad územím Spojených států monitorovala dvě letadla. Snímek zveřejněný Pentagonem vznikl den před sestřelením zařízení.

Článek

Jeden z amerických pilotů, který tento měsíc létal nad čínským balonem sestřeleným u pobřeží státu Jižní Karolína, si ve vzduchu se zařízením pořídil selfie. Snímek vznikl v kokpitu špionážního letounu U-2 a ve středu ho zveřejnilo americké ministerstvo obrany.

Fotografie vznikla 4. února, tedy den před sestřelením. Podle Pentagonu se z ní už v rezortu stala legenda.

Zatímco Washington tvrdí, že balon sloužil Číně ke špionáži, Peking trvá na tom, že to bylo meteorologické zařízení. Nad území Spojených států, včetně některých vojenských zařízení, se podle Číny balon dostal, protože se vlivem počasí vychýlil z kurzu a stal se neovladatelným.

Když balon přelétal nad územím USA, nejméně dvě letadla shromažďovala informace o jeho vlastnostech a trajektorii. Americké úřady balon poprvé zaregistrovaly, když 28. ledna vstoupil do vzdušného prostoru Aljašky.

Stíhačky Severoamerického velitelství pro leteckou a kosmickou obranu (NORAD), společné organizace USA a Kanady, objekt identifikovaly, ale armáda jej tehdy nesestřelila. Pentagon se obával, že v případě sestřelení nad pevninou by trosky mohly ohrozit civilisty.

Zbloudilý balon

Čínský balon, který USA sestřelily nad Jižní Karolínou, se do amerického vnitrozemí možná dostal omylem. Peking mezitím přišel s verzí, že Washington zcela záměrně využívá podobné balony ke špehování Sin-ťiangu a Tibetu.

Zástupce Pentagonu řekl, že balon byl vysoký jako socha Svobody a jeho náklad dosahoval „velikosti tryskového letadla“, píše server BBC.

Průlety v blízkosti balonu podle amerického ministerstva zahraničí dokázaly, že zařízení dokázalo sbírat zpravodajské signály, píše americká CNN. Američtí představitelé ale zároveň podle stanice trvají na tom, že balon díky přijatým ochranným opatřením nemohl shromáždit žádné zásadní informace.

Minulý pátek Američané ukončili snahy vyzvednout trosky balonu rozptýlené v Atlantském oceánu. Co se podařilo vyzvednout, zkoumají odborníci na špionážní zařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované