Hlavní obsah

Udání, které nechápou ani příznivci Kremlu. Lékař kritizoval péči o vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: https://vk.com/yurichnovorossia, Seznam Zprávy

Lékař Jurij Jevič z Doněcké oblasti se podle obvinění dopustil diskreditace ruských ozbrojených sil.

Reklama

aktualizováno •

Zkušený polní lékař aktivně podporoval invazi na Ukrajinu. Doplatil však na to, že na školení otevřeně mluvil o nedostatcích zdravotnické péče v ruských jednotkách.

Článek

Vojenský chirurg Jurij Jevič působil už od roku 2014 v dobrovolnických jednotkách proruských separatistů na Donbasu a loni v únoru se zapojil do ruské invaze na Ukrajinu. Proslul jako propagátor tzv. taktické medicíny, tedy záchranné zdravotní pomoci v bojových a extrémních podmínkách.

I když tento rodák z Doněcku vždy podporoval tažení proti Ukrajině a připojení částečně okupovaných regionů k Rusku, nyní mu hrozí trest za diskreditaci ruských vojenských sil.

Lékaře, který za své nasazení v boji na ruské straně dostal medaili Za odvahu, pravděpodobně udal některý z účastníků ošetřovatelského kurzu pro členy Ruské národní gardy na Sachalinu. Podle písemného oznámení, na které se odvolávají ruské zdroje, Jevič vystoupil s „negativním hodnocením“ ruské armády při provádění speciální vojenské operace, jak se v Rusku oficiálně nazývá invaze na Ukrajinu.

Obviněním se měl 18. dubna zabývat soud v Kalužské oblasti, kam případ administrativně spadá. Ve středu 12. dubna však soud podnět bez projednání vrátil policii, protože nesplňoval potřebné náležitosti.

Podle zpravodajského serveru Readovka udání odkazuje na čtyři výroky, které Jevič pronesl během tříhodinového školení a které byly podle webu vytrženy z kontextu. Samotný lékař řekl, že neudělal nic špatného. Během přednášky a rozhovorů se podle něj ukázalo, že se v jednotkách národní gardy podceňuje zdravotnické školení a chybějí některé léky.

„Nebezpečný precedent“

Proti lékařově obvinění se ohradili hlavně váleční blogeři a známé osoby z proruské scény v okupované Doněcké oblasti.

Například komentátor a propagandista Daniil Bezsonov varoval, že Jevičovo odsouzení by se mohlo stát „nebezpečným precedentem“, pod jehož vlivem se bude zakrývat pravý stav věcí. Společnost podle něj takový postup velmi rychle zaznamená, ztratí důvěru v domácí média a další zdroje a začne konzumovat informace z alternativních, „nepřátelských“ zdrojů informací. „Toto je velmi důležitá a nebezpečná situace,“ varoval Bezsonov.

Také podle amerického Institutu pro studium války (ISW), který podrobně monitoruje průběh konfliktu na Ukrajině, by se postih lékaře mohl ruskému režimu vymstít.

„Pokud Kreml použije zákon k umlčení upřímné kritiky činnosti ruských sil nebo ruské vlády i ve vnitřních diskuzích, vystavuje se velmi vysokému riziku, že zopakuje zásadní chyby, které vedly k nezdaru původních ruských plánů a tažení v únoru 2022,“ uvedl institut.

Na obranu Jeviče vystoupil i bývalý vrchní velitel doněckých separatistů Igor Girkin, známý také jako Strelkov. „Jakákoli sankce, kterou soud vynese proti Jevičovi, bude sankcí proti každému ruskému vojákovi, dobrovolníkovi a zkrátka vlastenci,“ apeloval Girkin.

Vlivného zastánce má lékař v regionu, kde bude souzen. Kalužský gubernátor Vladislav Šapša označil Jurije Jeviče za vlastence, díky němuž lidé z jeho oblasti shromáždili několik tisíc mobilních lékárniček.

Podle gubernátora lékař jen pojmenoval problémy z vlastní přímé zkušenosti v boji. „Civilista, který tyto podmínky nezná, může zaměňovat užitečné hodnocení za přehnanou kritiku,“ napsal Šapša na svém telegramovém kanálu.

Lékařovi zastánci později uvítali rozhodnutí soudu, který podnět proti Jevičovi vrátil. „I když je ještě brzy celou věc uzavřít, v tuto chvíli vše směřuje k jejímu konci,“ uvedl hojně sledovaný telegramový účet „Rybar“, který komentuje válečné dění.

Aktualizace 12.4.2023, 17:02: Doplnili jsme informaci o rozhodnutí soudu v první části textu a doplnili poslední odstavec s ohlasem.

Reklama

Doporučované