Hlavní obsah

Loď s 800 nakaženými koronavirem kotví v australském Sydney

Foto: Profimedia.cz

Majestic Princess připlula do Austrálie z Nového Zélandu. Na snímku (2021) pluje v Elliottově zálivu, na jehož břehu leží americký Seattle.

Reklama

Nakažených začalo rapidně přibývat v polovině 12denní cesty z Nového Zélandu do Austrálie. Covid pozitivní cestující mají lehký průběh, nebo se u nich neobjevily dokonce žádné příznaky.

Článek

V australském Sydney zakotvila výletní loď, na které se asi 800 cestujících a členů posádky nakazilo koronavirem. Na svých internetových stránkách o tom píše britská BBC.

Loď Majestic Princess s 4600 cestujícími a členy posádky na palubě připlula do Austrálie z Nového Zélandu. Počty nakažených začaly prudce přibývat asi v polovině 12denní cesty.

Marguerite Fitzgeraldová, šéfka společnosti Carnival Australia, která plavbu pořádá, uvedla, že nakažení mají lehký průběh covidu-19, nebo se u nich neobjevily dokonce žádné příznaky.

„Mnohé z toho se plánuje už několik měsíců… Věděli jsme, že existuje riziko, že v určitém okamžiku dojde k nárůstu komunitního přenosu a že se to projeví na lodi,“cituje její slova britský deník The Guardian.

Zaměstnanci společnosti pomohou zajistit pro nakažené ubytování, kde budou moci dokončit izolaci, kterou v současnosti úřady v Novém Jižním Walesu nenařizují, ale důrazně doporučují.

Očkovací kampaň v Česku

První posilující dávku proti covidu-19 si nechalo v Česku aplikovat přes 4,3 milionu lidí, tu druhou posilující ale zatím jen necelých 640 tisíc. Zájem vzrostl v říjnu, kdy se objevily i nové vakcíny proti variantě omikron BA.4 a BA.5 a také odstartovala kampaň ministerstva.

BBC uvádí, že nynější situace připomíná případ lodi Ruby Princess, kde se na jaře 2020, na začátku pandemie covidu-19, nakazilo 900 lidí a 28 z nich zemřelo. Ruby Princess provozovala také společnost Carnival Australia. Na otázku k porovnání tehdejší a současné situace Fitzgeraldová řekla, že „od té doby jsme se toho o covidu naučili mnohem, mnohem více“.

V Austrálii případů nákazy koronavirem přibývá, píše BBC. V asi osmimilionovém Novém Jižním Walesu za uplynulý týden přibylo zhruba 19 800 infikovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované