Hlavní obsah

Lukašenko: Rusko začalo s přesunem taktických jaderných zbraní do Běloruska

Foto: President.gov.by

Alexandr Lukašenko.

Reklama

Taktické jaderné zbraně s menší výbušnou silou jsou určené pro využití na bojišti a nejsou tak ničivé jako strategické jaderné zbraně.

Článek

„Rusko už začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska,“ oznámil ve čtvrtek běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle ruské televizní stanice Pervyj kanal.

Stalo se to poté, co ministři obrany Běloruska a Ruska Viktar Chrenin a Sergej Šojgu podepsali dokument o rozmístění tohoto typu zbraní v Bělorusku.

Lukašenko uvedl, že ho ruský prezident Vladimir Putin informoval, že podepsal výnos týkající se rozmístění nestrategických jaderných zbraní. Dodal, že Putin přijal rozhodnutí v návaznosti na to, na čem se spolu dohodli ústně. „Měli jsme připravit sklady a tak dále. To jsme udělali, takže přemisťování jaderné munice už začalo,“ uvedl také Lukašenko.

Na doplňující otázku, zda tyto zbraně už v Bělorusku jsou, odpověděl: „Je to možné. Přijedu a uvidím.“ Podle agentury Belta také řekl, že Bělorusko garantuje jejich bezpečnost.

Rusko až dosud jaderné zbraně mělo jen na svém území či na svých plavidlech a letounech. Šojgu při schůzce se svým běloruským protějškem řekl, že Rusko jaderné zbraně Bělorusku nepředá, ale ponechá si nad nimi kontrolu.

Taktické jaderné zbraně s menší výbušnou silou jsou určené pro využití na bojišti a nejsou tak ničivé jako strategické jaderné zbraně.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už 15 měsíců vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice Minsk nevyslal, ale poskytl Rusku k útoku proti Ukrajině své území. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev.

Reklama

Doporučované