Hlavní obsah

Medveděv: Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Dmitrij Medveděv.

Reklama

Neochota Kyjeva a NATO uznat poloostrov Krym jako součást Ruska představuje pro Moskvu systematickou hrozbu, prohlásil podle agentury Interfax bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Článek

Pokud se Ukrajina pokusí získat Krym vojenskou cestou zpět, „nadejde pro ni soudný den“, pohrozil také na setkání s veterány ve Volgogradu Dmitrij Medveděv, který nyní zastává funkci místopředsedy ruské bezpečnostní rady.

„Krym se navrátil do Ruska. Pokud jakákoli země, Ukrajina nebo státy NATO zastávají pozici, že Krym není ruský, je to pro nás systematická hrozba,“ citovala Medveděvův výrok agentura Interfax.

Medveděv také prohlásil, že „klauni“ na Ukrajině „opakovaně vystupují s nějakými oznámeními a snaží se vyhrožovat napadením Krymu“. „V případě, že k něčemu podobnému dojde, nadejde pro ně okamžitě soudný den, velmi rychlý a drtivý. Ukrýt se bude velmi těžké,“ řekl Medveděv.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj v sobotu uvedl, že ukrajinská armáda by mohla použít americké raketové systémy HIMARS k zasažení ruských objektů na Krymu včetně lodí Černomořské flotily. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč zároveň uvedl, že „jakmile se objeví první technická možnost“, cílem útoků se stane Kerčský most, který spojuje Rusko s anektovaným ukrajinským poloostrovem.

Medveděv se během svého prezidentského mandátu v letech 2008 až 2012 prezentoval coby reformátor, který chce zlepšit vztahy se Západem. Od letošního 24. února, kdy Rusko zahájilo vojenskou agresi na Ukrajině, se však projevuje jako hlučný zastánce tvrdé linie, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované