Hlavní obsah

„Může to být naše poslední video.“ Rusové údajně nutí skupinu Indů do boje

Foto: Repro: X.com/Uma Sudhir

Sedm Indů nasazených ruskou armádou na Ukrajině na snímku z videa, kde žádají indickou vládu o pomoc.

Reklama

Rusko prý trénuje sedm Indů v zacházení ve zbrani a chystá se je poslat do války na Ukrajině. Skupina žádá indickou vládu o pomoc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina sedmi Indů, kteří uvázli na rusko-ukrajinské hranici, zveřejnila tento týden dvě videa, v nichž žádají vládu své země o pomoc při návratu do Indie. Jeden z mužů uvedl, že do Ruska přijeli na turistická víza a byli nuceni přidat se k ruské armádě poté, co je policie zadržela, protože neměli v pořádku dokument. Informoval o tom server The Hindu (TH).

Muži na videu podle TH tvrdili, že je policie nutila vstoupit do ruské armády pod pohrůžkou deseti let vězení. „Řekli nám, že musíme pracovat jen jako pomocníci. Ale zařadili nás na výcvik ve zbrani a munici a chystají se nás poslat na Ukrajinu. Drželi nás o hladu a sebrali nám telefony,“ uvedl jeden z mužů v paňdžábštině na videu z 3. března.

„Ruská armáda nám říká, že můžeme odejít až po roce. Žádají nás, abychom jim pomohli vyhrát válku. Nevíme ale, jak jim pomoci. Pokud to neuděláme, nemusíme přežít,“ cituje slova dvacetiletého muže The Hindu.

Stejná skupina zveřejnila podle TH video už 4. března. Žádá v něm indickou vládu a velvyslanectví o pomoc. „Toto by mohlo být naše poslední video, posílají nás do válečné zóny na Ukrajině,“ uvádí ve videu jeden z Indů.

Skupina vyrazila do Ruska údajně koncem prosince, aby tam oslavila Nový rok. Muži tvrdí, že měli turistická víza do Ruska, ale průvodce jim doporučil se vydat i do Běloruska, kam víza neměli. Průvodce je v Bělorusku údajně připravil o peníze a opustil je. Běloruské úřady je vydaly do Ruska, kde je prý donutili pracovat pro armádu.

Server The Hindu již koncem února informoval o tom, že nejméně tři Indové, kteří byli Ruskem najati jako bezpečnostní pracovníci, byli nuceni bojovat na rusko-ukrajinské hranici. Podle serveru je Indů, kteří byli v uplynulém roce najati ruskou armádou, kolem stovky.

Reklama

Související témata:

Doporučované