Hlavní obsah

Na Jamajce zadrželi podezřelého z vraždy haitského prezidenta

Foto: Profimedia.cz

Prezident Haiti Jovenel Moïse byl zastřelen loni 7. července ve své soukromé rezidenci na předměstí haitské metropole Port-au-Prince.

Reklama

V souvislosti s atentátem na haitského prezidenta Jovenela Moïseho bylo zatím zatčeno přes 40 podezřelých, včetně 18 kolumbijských žoldnéřů. Po dalších podezřelých policie pátrá. Pozadí atentátu je stále nejasné.

Článek

Úřady na Jamajce zadržely klíčového podezřelého z vraždy haitského prezidenta Jovenela Moïseho, známého haitského politika a bývalého senátora Johna Joëla Josepha. Agentuře Reuters to v sobotu sdělil mluvčí jamajské policie Dennis Brooks.

Moïse byl zastřelen loni 7. července ve své soukromé rezidenci na předměstí haitské metropole Port-au-Prince. Při útoku byla zraněna jeho manželka. V souvislosti s atentátem byly zatčeny desítky podezřelých, včetně 18 kolumbijských žoldnéřů. Zatýkalo se například i v Panamě, Turecku nebo právě na Jamajce, kde byl už v říjnu zadržen jeden z podezřelých Kolumbijců.

Panamské úřady tak 4. ledna vzaly do vazby bývalého kolumbijského vojáka Maria Antonia Palaciose, rovněž podezřelého z podílu na vraždě haitského prezidenta. Po Palasiosovi pátrali policisté ve Spojených státech a na Haiti a vyšetřovatelé se domnívají, že byl členem skupiny kolumbijských žoldnéřů, kteří zaútočili na prezidentovu rezidenci.

Kdo si zločin objednal, není jasné. Zemi od loňského července vede premiér Ariel Henry, jehož se na začátku roku rovněž pokusili ozbrojenci zabít. Henryho viní lídr nejmocnější aliance gangů v zemi Jimmy Cherisier, zvaný Barbecue, z podílu na zosnování atentátu na Moïseho, což Henry odmítá.

Vliv gangů na Haiti sílí kvůli politické a ekonomické krizi i špatně fungující justici. Velká část zločinů v zemi zůstává neobjasněna a rostou tam i počty únosů.

Reklama

Související témata:

Doporučované