Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech protestují desetitisíce lidí kvůli masovému turismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V ulicích shromáždily desetisíce demonstrantů.

Reklama

Místním obyvatelům vadí, že turismus na souostroví způsobil nedostupné bydlení a ničí přírodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Protestující požadují změnu turistického průmyslu. Ten podle nich způsobil finančně nedostupný život pro místní obyvatele. Požadují, aby úřady turismus omezily.

Protesty se konají na všech sedmi ostrovech pod společným heslem „Kanárské ostrovy mají své hranice“. Podporu mají i od ekologických organizací včetně Greenpeace, Světového fondu na ochranu přírody nebo Přátelů Země, informuje server The Guardian.

„Dostali jsme se do bodu, kdy se porušila rovnováha mezi využíváním zdrojů a blahobytem zdejšího obyvatelstva - zejména v posledním roce,“ prohlásil Víctor Martín, mluvčí kolektivu Canarias se agota (Kanárské ostrovy mají dost), který protesty koordinuje.

Zároveň dodává, že kvůli turismu čelí souostroví nedostatku vody. „Poptávka po vodě roste v městských oblastech, kde je více turistů,“ řekl. „Měli jsme velmi suchou zimu a na Tenerife už byl vyhlášen stav nouze o vodu, “ dodal.

Jedenáct členů ze sdružení Canarias se agota (Kanárské ostrovy mají dost) již týden drží hladovku na protest proti výstavbě dvou velkých luxusních staveb na jihu Tenerife. Označují je za nelegální a zbytečné.

Policie uvedla, že na demonstraci přišlo 20 000 protestujících. Podle organizátorů se počet ale blíží 50 000, uvedla španělská veřejnoprávní televize.

K problému s turismem a nespokojenosti místních obyvatel se vyjádřil i Fernando Clavijo, regionální prezident Kanárských ostrovů. Uvedl, že jeho vláda již podniká kroky. „Všechna opatření, která tato vláda přijala, byla založena na revizi tohoto modelu, “ prohlásil tento týden novinářům. „Turistický model Kanárských ostrovů je úspěšný, ale samozřejmě, jako u všeho, jsou věci, které by se daly zdokonalit.“

Reklama

Doporučované