Hlavní obsah

Zastřelili jiné zvíře? Slovenský europoslanec zpochybnil smrt útočného medvěda

Vyděšený zatoulaný medvěd se proháněl Liptovským Mikulášem.Video: facebook/Marika Trnková Bizubová

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenský ministr životního prostředí oznámil, že se podařilo zastřelit medvěda, který zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Slovenský europoslanec Michal Wiezik ale tvrdí, že zásahový tým zastřelil jinou šelmu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Slovensku byl v úterý zastřelen medvěd, který před více než týdnem zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Na sociální síti to ve středu napsal slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Podle ministra se šelmu podařilo identifikovat pomocí dronu s technologií biometrie. Medvěd se do hustě obydlené části Liptovského Mikuláše dostal 17. března z okolních hor, kam se následně zase vrátil.

Slovenský europoslanec za opoziční hnutí Progresivní Slovensko (PS) a ekolog Michal Wiezik ale tvrdí, že zásahový tým zastřelil jinou šelmu. Na internetu se v této souvislosti objevily spekulace, že úřady ve snaze uklidnit veřejnost nařídily usmrtit jakéhokoli medvěda, který se bude věkem a hmotností podobat tomu hledanému. Představitel ministerstva životního prostředí nicméně tuto informaci popřel.

Úřady v několika slovenských regionech vyhlásily kvůli medvědům mimořádnou situaci, která v praxi zjednodušuje výkon různých opatření. Slovenská vláda ve středu také schválila návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely jinak chráněných medvědů, pokud se budou pohybovat v obcích nebo v jejich bezprostředním okolí. Podle PS je návrh v rozporu s evropským právem.

Téma střetů medvědů s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy loni na Slovensku zasáhlo do kampaně před předčasnými parlamentními volbami. Představitelé nynější vládní koalice tehdy tvrdili, že stát nevystupuje dostatečně rázně vůči medvědům, kteří zranili lidi.

Někteří politici či instituce také zpochybnili dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat. Letos v lednu pak úřady představily záměr, který má zjednodušit a zrychlit postup při zásazích proti problémovým medvědům.

Reklama

Doporučované