Hlavní obsah

Na stopě válečného zločinu. Ruští vojáci ho zabili, i když se vzdával

Foto: Profimedia.cz

Vraždu manželů Jovenkových nafilmoval z výšky bezpilotní letoun provozovaný ukrajinskou jednotkou územní obrany Bugatt. (Ilustrační fotografie).

Reklama

BBC odhalila pozadí vraždy civilistů na silnici u Kyjeva, kterou začátkem března natočil dron. Po odsunu ruských vojáků zůstalo v okolí celkem 13 mrtvých těl.

Článek

Je to jeden z nejznámějších dokumentů o vraždě civilistů během války na Ukrajině. Záběry z dronu, na kterých s největší pravděpodobností ruští vojáci zastřelili u silnice nedaleko Kyjeva muže, když vystoupil z auta se zdviženýma rukama, obletěly na začátku března celý svět.

Reportérovi televize BBC Jeremy Bowenovi se podařilo dostat na místo tragédie a zaznamenat tamější situaci asi jen deset hodin po obsazení oblasti ukrajinskými jednotkami.

Těla obětí byla stále na místě. Rusové se je pokusili spálit, dva zabité lidi se ale podařilo identifikovat. Otřesné snímky by se spolu s dalšími nashromážděnými informacemi mohly stát přímými důkazy o válečných zločinech.

Zastřeleným mužem byl Maksim Jovenko. Na prstu jeho mrtvoly byl stále snubní prsten. Uvnitř spáleného a šrapnely prošpikovaného auta zůstaly sotva rozeznatelné pozůstatky Maksimovy manželky Ksjeny. Její ústa jakoby vydávala výkřik.

Maksim a Ksjena se spolu s dalšími lidmi pokoušeli 7. března osobními auty uniknout z dosahu ruských vojsk a dostat se do Kyjeva. Během jízdy kolem benzínové pumy spatřili ruský tank stojící v trávě vedle silnice. Video z dronu ukazuje, že tank byl jasně označen písmenem V, jedním ze znaků používaných ruskými ozbrojenými silami.

Zvedl ruce a pak se skácel na zem

Zatímco ostatní vozy z konvoje rychle zatáčely a odjížděly, Maksimovo auto se zastavilo. Nejspíš proto, že dostalo zásah. Maksim vyskočil a zvedl ruce. Během několika sekund se skácel na zem. Jeho žena byla zabita v autě.

Vraždu manželů nafilmoval z výšky bezpilotní letoun provozovaný ukrajinskou jednotkou územní obrany Bugatt. Záznam chladnokrevného zabití muže s rukama nad hlavou, který vyvolal v zahraničí silné pobouření, už dostaly ukrajinské úřady a britská policie.

Auto bylo po příjezdu novináře vyhořelé, i když na záznamu z dronu nehořelo. „Jednou z hypotéz musí být, že těla a auto zapálili Rusové, aby zničili důkazy o tom, co udělali,“ uvedla televize.

V autě byl také šestiletý syn manželů a starší matka jednoho z Maksimových přátel. Oba přežili a nakonec byli propuštěni ruskými vojáky. Našli je, jak jdou zpátky po silnici.

Sen a Miláček

Maksim a Ksenija nebyli jediní, kteří na tomto místě zemřeli. Britský novinář napočítal na zhruba 200metrovém úseku celkem 13 mrtvých těl. Leží mezi vesnicemi Mria a Myla, což se dá přeložit jako Sen a Miláček. Kromě manželů Jovenkových ale zatím nikdo nebyl identifikován, pouze dva mrtví na sobě měli rozpoznatelné ukrajinské vojenské uniformy.

Část mrtvých těl byla nahromaděna a obklopena pneumatikami. Ohořelé oblečení naznačovalo, že se je snažili zapálit. Další spálená auta a mrtvá těla lemují silnici další stovky metrů. Neobjevilo se však žádné video, které by ukazovalo, co se stalo.

„Důvěryhodným pracovním východiskem pro jakékoli vyšetřování musí být, že ostatní mrtví byli zabiti posádkou tanku nebo jinými ruskými vojáky,“ vyhodnotila BBC. Svědčí o tom i podoba zákopu, kde původně stál ruský tank.

Jeho posádka za sebou nechala trosky provizorního tábora se zbytky jídla a pití, včetně polních dávek ruské armády a množství odpadků. Některé zásoby patrně pocházely z vyrabovaných obchodů v benzince.

Drastické scény z okolí silnice jsou podle BBC více než jen výpovědí o strašné smrti lidských bytostí, které se staly obětí rozhodnutí prezidenta Putina o invazi. Je to také místo činu, s důkazy, které by měly být shromážděny a uchovány pro budoucí vyšetřování.

„Civilisté jsou podle válečných zákonů chráněni. Když jsou v rozporu s těmito zákony zabiti, jejich smrt se rovná válečným zločinům,“ uzavřela britská stanice ve zjevné narážce na možný proces před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu.

Reklama

Doporučované