Hlavní obsah

Na Ukrajině padl maorský válečník, krátce před smrtí zachránil zajatce

Foto: Profimedia.cz

Novozélanďan je další obětí ruské invaze na Ukrajinu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Kane Te Tai se těšil velkému respektu a vedl jednu z ukrajinských průzkumných jednotek. Často přidával příspěvky z první linie na sociální sítě. Nedávno zveřejnil video záchrany zajatce u Bachmutu. O pár dní později padl.

Článek

Podle zpráv Radio New Zealand (RNZ) padl v boji na Ukrajině občan Nového Zélandu a bývalý příslušník novozelándské armády Kane Te Tai. Bývalý voják s krycím jménem „Želva“ bojoval na straně ukrajinské armády téměř rok. Zprávu potvrdilo také novozélandské ministerstvo zahraničí.

Te Tai byl maorského původu a na Ukrajině vedl průzkumnou jednotku, která je součástí ukrajinské rozvědky. Podle zpráv RNZ padl v pondělí při akci v zákopech nepřítele poblíž města Vuhledar na východě Ukrajiny. Te Tai se údajně vzdálil od zbytku týmu hlouběji do zákopů, kde ho zabili ruští vojáci.

Novozélandský veterán byl známý mimo jiné svou aktivitou na sociálních sítích, kde často sdílel videa či fotografie z „první linie“. Nedávno se na jeho instagramovém účtu objevilo video, na němž zachránil ukrajinského vojáka ze zajetí z domu u Bachmutu.

Ruští vojáci drželi zajatce Alexeje Gordějeva dva měsíce v nuzných podmínkách a téměř o hladu, takže zhubl z 80 na 42 kilogramů a byl nucen pít jedovatou nemrznoucí kapalinu. Te Tai tehdy na sociálních sítích popsal, jak jeho jednotka na zajatce narazila, když vtrhla do sklepa domu na „ruském území“.

Zatímco „čistili bunkr a sklep“, tzn. osvobozovali ho od ruských vojáků, zaslechl někoho křičet: „Jsem Ukrajinec!“ Novozélanďan zabránil svým spolubojovníkům hodit granát a jal se, i přes hrozbu léčky, odzbrojovat přítomné. Když se dostal k zajatci, ten ho poznal a začal křičet: „Nový Zéland! Nový Zéland!“

„Poznal jsem ho, byl to můj přítel, o kterém jsem si myslel, že ho zabili Rusové, když vtrhli do jeho domu. Dva měsíce těžce hladověl a nutili ho pít nemrznoucí směs, aby se pobavili. Když jsme ho našli, sotva vypadal jako muž, kterého jsem znal před pár měsíci. Ale bylo to to nejlepší, co se mi v této bohem zapomenuté válce stalo,“ napsal Te Tai v příspěvku.

Jeho kolegové ho popsali jako respektovaného profesionála známého pro své dovednosti, schopnost vedení a neúnavný smysl pro humor.

Jeho přítel Aaron Wood v úterním rozhovoru pro Newshub uvedl, že Te Tai byl „muž mezi muži“. „S takovým chlapem, na kterého se můžete v extrémních situacích spolehnout, se příliš často nesetkáte,“ řekl.

Ve středu novozélandská média informovala, že jeho ostatky jsou na cestě domů na Nový Zéland, kde se uskuteční pohřeb. Jeho Whanau (maorské označení pro „rodinu“, pojem je však komplexnější a souvisí se spiritualitou) a přátelé uvedli, že se vrátí domů jako válečník na život a na smrt a všichni si ho budou pamatovat jako muže, který vždy bojoval za to, co bylo správné.

Kane Te Tai je již třetím Novozélanďanem zabitým ve válce na Ukrajině, píše list Novaja Gazeta. Loni v srpnu přišel o život Dominic Abelen, jehož tělo se stále nepodařilo najít. Další obětí se stal humanitární pracovník Andrew Bagshaw, který byl v lednu zabit ruskou dělostřeleckou palbou, když se snažil zachránit starší ženu z jejího domu.

Reklama

Doporučované