Hlavní obsah

Na Ukrajině padlo nebo bylo zraněno 30 tisíc vagnerovců

Foto: Profimedia.cz

Snímek loga v sídle Vagnerovy skupiny v ruském Petrohradu.

Reklama

Vagnerova skupina přišla od začátku ruské invaze na Ukrajinu o tisíce členů. Především pak z řad nezkušených vojáků rekrutovaných ve věznicích.

Článek

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu bylo z řad žoldnéřů Vagnerovy skupiny zraněno nebo zabito přes 30 tisíc jejích příslušníků. Kolem devíti tisíc přišlo o život přímo v akci.

Informoval o tom bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby, napsal server Al-Džazíra.

Američané předpokládají, že 90 procent vagnerovců, kteří od prosince 2022 padli na Ukrajině, bylo rekrutováno z ruských vězení. Polovina všech zabitých žoldnéřů od začátku invaze pak padla od prosince, kdy došlo k zintenzivnění bojů u východoukrajinského Bachmutu.

Přestože vagnerovci v Bachmutu a kolem něj v posledních dnech zaznamenali postupné zisky, podle Kirbyho je nutné si uvědomit, že se tak stalo po mnoha měsících a za „zničující cenu, která není udržitelná“.

„Je možné, že nakonec budou v Bachmutu úspěšní, ale nebude to pro ně mít žádný skutečný význam, protože to nemá žádný skutečný strategický význam,“ dodal Kirby podle ČTK s tím, že ukrajinské síly na Donbasu udržují silné obranné linie.

Mohlo by vás zajímat

„I když bojují pro peníze a na smlouvu, je to výrazně patriotická skupina. Pracuje jen v situacích, kde věří, že pracuje ve prospěch ruského státu.“

Před začátkem loňské únorové invaze tvořila Vagnerova skupina kolem pěti tisíc vojáků. Masivně nabírat začala poté. co ruská armáda začala mít potíže s hledáním dalších vojáků. Vagnerovci se proto rozhodli rekrutovat především ve věznicích, píše britská BBC.

Minulý týden nicméně zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že s rekrutováním ve věznicích končí. „Počet jednotek se sníží a nebudeme schopni plnit rozsah úkolů, které bychom chtěli,“ řekl.

Prigožin také obvinil Moskvu z „obludné byrokracie“, která zpomaluje pokrok na Ukrajině, a ruskou armádu, že si připisuje zásluhy, které jí nepatří.

Reklama

Doporučované